UPORAN JE

Musk opet o koroni: Ne namjerava cijepiti ni sebe ni svoju obitelj

29.09.2020 u 10:28

Bionic
Reading

Serijski poduzetnik smatra kako on i njegova djeca nisu izloženi riziku bolesti COVID-19

Tijekom podcasta Sway, kojeg vodi novinarka New York Timesa Kara Swisher, Elon Musk rekao je kako neće cijepiti svoju obitelj i sebe protiv koronavirusa. Dodao je kako smatra da on i njegova djeca nisu izložena riziku bolesti COVID-19.

Upitan protivi li se i dalje mjerama karantene Musk je odgovorio potvrdno, pojasnivši kako smatra da 'nisu služile općem dobru', piše Business Insider.

Uvjeren je kako u karanteni ne treba biti cijela država već rizične skupine, i to dok ne prođe najgore. Podsjetimo, po izbijanju pandemije tvrdio je kako će do kraja travnja broj novih slučajeva zaraze pasti blizu nule.

Musk je već ranije u razgovoru za New York Times ustvrdio kako djeca i mladi nisu skupine izložene riziku kad je COVID-19 u pitanju, iako su kod njih zabilježeni smrtni slučajevi i teži oblici te bolesti.

Također je ignorirao podatke koji ukazuju kako značajan dio zaraženih nije razvio simptome bolesti.

Muska podržava trećina Amerikanaca

Istraživanja pokazuju kako su mjere karantene moguće spriječile stotine tisuća smrtnih slučajeva, a da je zakašnjelo uvođenje mjera moguće dovelo do desetaka tisuća smrti koje je bilo moguće izbjeći.

Trećina stanovnika Sjedinjenih Država slaže se s Muskom oko cjepiva protiv koronavirusa. Nedavno istraživanje tvrtke Ipsos MORI pokazalo je kako 33 posto ispitanika ne namjerava primiti cjepivo jer su zabrinuti zbog mogućih nuspojava. Petina tih ispitanika protive se cjepivima općenito.

Trenutno je u pripremi više cjepiva, od kojih je njih 32 u fazi testiranja na ljudima. Očekuje se kako neće biti dostupne prije travnja, svibnja ili lipnja iduće godine.

Musk je upozorenja o širenju koronavirusa isprva nazivao glupim i paničnim, predlagao neprovjereni lijek protiv malarije hidroksiklorokin za liječenje bolesti COVID-19 i dovodio u pitanje podatke o preminulima od koronavirusa.

Žestoko se bio usprotivio mjerama karantene u Kaliforniji, opisavši ih kao 'prisilno zatočenje' i 'fašizam'. Bio je i pokrenuo proizvodnju u Teslinoj tvornici u okrugu Alameda nakon što su vlasti naložile zatvaranje te poručio kako ga mogu uhititi ako žele.