nove spoznaje

Još jedno istraživanje pokazalo zašto je bitno nositi masku: Oni bez simptoma imaju istu količinu virusa u nosu i grlu kao i pacijenti sa simptomima

  • Autor: Bi. S.
  • Zadnja izmjena 29.09.2020 07:53
  • Objavljeno 29.09.2020 u 07:43
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Dmitry Ageev / Alamy / Alamy / Profimedia

Ljudi koji imaju COVID-19, ali nemaju simptome, imaju istu količinu virusa u nosu i grlu kao oni sa simptomima i mogu igrati glavnu ulogu u širenju bolesti, otkriva novo istraživanje

Istraživači su usporedili razinu SARS-CoV-2 kod 213 osoba u Južnoj Koreji koje su imale pozitivan test na virus.

Njihovi simptomi bili su od nikakvih do ozbiljnih, uključujući vrućicu, hladnoću, bolove u mišićima, umor, curenje iz nosa, začepljen nos, gubitak okusa ili mirisa, upaljeno grlo, poteškoće s gutanjem, kašalj, stvaranje sluzi, kašljanje krvi, glavobolju, vrtoglavicu, gubitak apetita, mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu i proljev.

Pacijenti su primljeni u ustanovu za njegu radi izolacije i praćenja. Pedeset i četiri posto bolesnika bez simptoma imalo je pozitivan test na SARS-CoV-2, kao i 64 posto onih s blagim simptomima. Istraživači su rekli da nije bilo značajne razlike u virusnom opterećenju između te dvije skupine.

Nalazi su objavljeni 22. rujna u časopisu Thorax.

'Uzimajući u obzir da će većina asimptomatskih osoba s COVID-19 vjerojatno ostati nezapažena od strane zdravstvenih radnika i nastaviti prebivati ​​u zajednicama, takvi pojedinci mogu djelovati kao ključna pokretačka snaga širenja COVID-a 19 u zajednici, zaključili su autori studije. Dok se ne sazna koliko su zarazne osobe bez simptoma testiranje treba proširiti na određene skupine kao mjeru predostrožnosti, preporučili su istraživači u priopćenju časopisa.

'Naši podaci dodaju dodatnu potporu za upotrebu maski za lice te sugeriraju da bi se opseg testiranja na SARS-CoV-2 trebao proširiti tako da obuhvati asimptomatske osobe u visoko rizičnim okruženjima, poput njege domova ili zdravstvenih ustanova', izneseno je u podcastu koji je pratio nalaze.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!