NOVA DRUŠTVENA MREŽA

Mozgalo: Dobre ideje, ali daleko od realizacije

22.02.2010 u 13:36

Bionic
Reading

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti prikazan je na konferenciji za medije koncept online društvene mreže Mozgalo, koja je zamišljena kao 'think tank' koji bi okupljao hrvatske kreativce širom svijeta. No, od samog projekta konkretno se moglo vidjeti vrlo malo

Na poduljoj tiskovnoj konferenciji sudjelovali su brojni uvaženi gosti, uključujući profesora fizike na švicarskom Politehnikumu u Lausanni Davora Pavunu, profesora na FER-u Slavka Krajcara, dizajnera Mirka Ilića, psihologinju Jasminku Jelčić i profesoricu Ivanu Nikolić, predsjednicu udruge MRAK - Mreže za razvoj i kreativnost.

Ova skupina uistinu se može opisati kao skupina kreativnih entuzijasta, jer su na presici redom gorljivo iznijeli svoje ideje o društvu znanja, povezivanju hrvatskih kreativaca (kako u nas tako i u inozemstvu) i poticanju hrvatskih inovacija, kreativnosti i projekata. Sve to trebala bi ostvariti društvena mreža Mozgalo, koja će korisnicima omogućiti komunikaciju, predstavljanje projekata te sudjelovanje u virtualnim okruglim stolovima.

Ipak, pomalo je neobično to što je prava prezentacije Mozgala zakazana za 21. travnja, dok je danas prikazano tek nekoliko konceptualnih ilustracija. Na stranicama Mozgalo.com i Mozgalo.net, koje su (kako nam je odgovorila prof. Nikolić) registrirane u svrhu pokretanja ove društvene mreže, u ovom se trenutku ne nalazi ništa, a trenutno ne postoji čak ni beta verzija na koju bi se korisnici mogli prijaviti. Postavlja se pitanje: čemu danas predstaviti projekt koji još nije ni blizu finalizacije?

S druge strane, tim koji je predstavio Mozgalo uistinu ima potencijala predstaviti projekt važnim ljudima i ustanovama, pa ne sumnjamo da će Mozgalo polučiti određeni uspjeh (vidjelo se to već i danas po odazivu medija), no nadamo se da će tehnička strana i konkretna realizacija projekta uspjeti pratiti sve ono što su nam pokretači Mozgala danas obećali.