od punača do izreza za kameru

Možete li zamisliti smartfon bez ovog? Evo što bi budućnost mogla donijeti

20.05.2022 u 15:14

Bionic
Reading

Od žičanog punjenja do izreza za frontalnu kameru - ovo su značajke, predviđaju stručnjaci, koje ćemo sve rijeđe susretati nakon što kupimo nov uređaj

Dok smo prije nekoliko godina slušali kako telefoni više ne dolaze sa zamjenjivim baterijama, danas sve više proizvođača počinje dostavljati smartfone bez - punjača. Razlozi iza ovakvih radikalnih poslovnih uglavnom se svode na dostupnost boljih alternativa ili jednostavnost činjenice da to mogu napraviti bez straha o padu prodaje.

S obzirom da se ovom trendu ne nazire kraj, jedino nam preostaje prognozirati koja će sljedeća značajka modernih smartfona polako otići u zaborav - i koje će je tehnologije zamijeniti.

  • +6
Samsung Galaxy S22 Ultra - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Prednji izrez za kameru

Kao što smo nekad zamijenili tipke na prednjem zaslonu, tako ćemo se u jednom trenu pozdraviti i s kamerom. Dobra vijest je što se kamere smještene ispod zaslona već prodaju u nekim uređajima, no loša je vijest što te kamere i dalje kaskaju za 'starom školom'.

Na koncu, ako je kamera zagurana ispod stakla ekrana, ona neće dobiti jednaku količinu svjetla kao ona koja je na otvorenom.

Ulaz za žičano punjenje

Još jedna značajka od koje ćemo se uskoro oprostiti su ulazi za punjače. MakeUseOf pretpostavlja da će Apple napraviti prvi korak pri napuštanju tradicionalne metode punjenja zahvaljujući punjačima MagSafe. Uz tehnologiju bežičnog punjenja koja svake generacije postaje bolja, prijelaz je sve lakše preporučiti.

Trenutno, doduše, bežično punjenje je po brzini i cijeni i dalje inferiorno žičanom. Sve dok netko ne otkrije način kako brže i jeftinije puniti smartfone, žica je tu da ostane. Ruku na srce, neki telefoni podržavaju jako dobro bežično punjenje - poput OnePlusa 10 Pro, no tehnologija je i dalje u ranim stadijima.

Nadalje, tu je i advent pravog bežičnog punjenja gdje se telefon samo treba staviti u domet bežičnog punjača da bi punjenje započelo. Premda ideja telefona koji se puni gdje god ga stavili zvuči super, problem je i dalje u cijeni i učinkovitosti koja kaska za žičanim solucijama. Drugim riječima, premda ćemo se s vremenom riješiti svih kabela, to neće biti tako skoro - računajte minimalno nekoliko godina...

...osim ako to ne odluči napraviti Apple.

  • +6
iPhone 13 Pro slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Fizičke tipke

Postoji dosta dobar razlog zašto se već nismo oslobodili fizičkih tipki na smartfonima, a kratak odgovor je - pouzdanost. Ako tipke za kontrolu zvuka na zaslonu prestanu raditi ili ih slučajno pritisnete, one mogu uzrokovati grešku pri reprodukciji zvuka - što zna postati problem ako u ušima imate slušalice.

Ako sličan problem nastane sa potpuno digitalnom tipkom za paljenje, vaš će se uređaj sam od sebe paliti i gasiti. Naravno, tu je potencijalna solucija u obliku softvera koji prepoznaje slučajne dodire te dolazi uparen sa panelom osjetljivim na pritisak. Prototipi postoje, a samo je pitanje vremena kad ćemo ih i susresti...