NI NE SANJAJU

Može li novi iPhone uistinu ubiti tržište DSLR-a?

09.09.2016 u 13:08

Bionic
Reading

Apple je imao velike riječi za kamerice najnovijih iPhonea - vjerojatno s razlogom. iPhone 7 i u običnom izdanju donosi optičku stabilizaciju slike (nešto na što se čekalo generacijama), poboljšana je optika, a tu su i pune četiri LED-ice koje služe kao bljeskalica. No mediji i dežurni znalci odmah su krenuli s pločom kako će iPhone 7 ubiti tržište fotoaparata kategorije DSLR

U pitanju je pomalo otkačena tvrdnja, jer se tu obično povlače usporedbe s tim što je mobilna fotografija učinila tržištu nekad popularnih kamerica point'n'shoot. Tržište DSLR-a danas posebno nagriza kategorijamirrorless. No budimo ozbiljni - kada marketing kaže da minijaturni senzor s mobitela daje slike 'kvalitete kao s DSLR-a', to dolazi s brdom mikroskopski sitnih stavki 'ali...'.
I koliko god Apple imao vrhunski softver za obradu slika dobivenih s 12-megapikselnih senzora, rezultati se jednostavno ne mogu mjeriti u smislu onoga što žele (i čime točno rade) profesionalci. Dobro, osim onih koji će pristati na plaćene reklame.

Apple tu nije nikakav poseban izuzetak. To rade svi. Za kakvog profića bilo je posebno žalosno gledati kako istu stvar tvrdi HTC prije koju godinu s četveromegapikselnom kamericom UltraPixel.

Nego, što s 'revolucionarnom dvostrukom kamericom' s modela iPhone 7 Plus, kako ju je opisao Apple? Postoje brojni drugi mobilni uređaji koji su koristili takav sklop kamera za simuliranje bokeha koji mnogi obožavaju - no rezultati nikad nisu bili dovoljno dobri da zavaraju ikoga osim prosječnog korisnika Instagrama.
U tom smislu, prosječnom potrošaču definitivno ni danas ne treba nekakav point'n'shoot, a kamoli DSLR. Appleovo korištenje dvostrukog sustava kamerice za stvaranje dubinske mape na fotografiji i softversko zamućivanje pozadine ima šansu da bude bolje od svih dosadašnjih rješenja... no opet - usporedbe s punokrvnim profesionalnim rješenjima bizarna su u najmanju ruku.


I dok su se neki koliko-toliko ogradili riječju 'potencijalno':


...neki su bili prilično jasni u svojim mislima:


No u oba slučaja posrijedi je krivo gledanje na stvari. Niti će DSLR/mirrorless izumrijeti, niti je takvo što uopće potrebno da bi iPhone kraljevao društvenim mrežama i nekim foto odredištima. iPhone dominira već neko vrijeme u tom smislu, no opet - posrijedi je potpuno druga sfera korisnika. Bilo bi zapravo zgodno neke od doomsayera pitati koliko su voljni da im vjenčanje odradi prosječan korisnik iPhoneom 7. Jasno, dok je riječ o karikiranom i (logički pogrešnom) argumentu, stvar je i dalje jasna.

U mogućnostima koje donose noviteti iPhonea u polju mobilne fotografije uživat će svakodnevno sasvim sigurno svi - i prosječni korisnici i oni koji doma imaju tešku artiljeriju u vidu DSLR-a ili mirrorlessa s pripadajućom optikom. Ne treba se zavaravati - ovi potonji za svoje prave potrebe nikad neće posegnuti za iPhoneom - osim ako to nije, eto, baš jedini uređaj koji imaju pri ruci.

Upravo su tako mobilni uređaji i zavladali svijetom digitalne fotografije. Oni su uvijek tu. Pri ruci. Na DSLR se tako nikad nije ni gledalo. Niti za to ima potrebe.

Za zaključak priče valja tek citirati Phila Schillera s prezentacije novih iPhonea:

'Ne kažemo da bacite svoje DSLR-ove, niti da će ih ovo zamijeniti, ono što govorimo jest da smo napravili dosad najbolju kameru za iPhone. Mnogim će ljudima ovo biti najbolja kamera koju će imati.'

Phil Schiller