PREDSTAVLJENI IPHONE 7 i 7 PLUS

Stigli iPhonei tamni kao noć, evo što nam donose

08.09.2016 u 09:47

Bionic
Reading

Osim redizajna, novo izdanje Appleovih perjanica nudi moćniji procesor, kao i grafički procesor, tipku Home, koja je touchpad, poboljšane kamere, prve ikad bežične slušalice... A i moći ćemo igrati Pokemon Go na Apple Watchu!

Koliko smo mogli vidjeti tijekom predstavljanja, novi iPhonei djeluju zaobljenije i mekše, s aluminijskim kućištem visokog sjaja koje djeluje kao ogledalo. Uz standardnu crnu, srebrnu, zlatnu i roza, dodana je boja nazvana tinta crna.

Modele iPhone 7 i iPhone 7 Plus pogoni novi Appleov 64-bitni četverojezgreni čip A10 Fusion. Trebao bi biti do 40 posto brži od čipa A9, dva puta od A8 i 120 puta od čipa ugrađenog u prvi iPhone.

Appleov stariji dopredsjednik globalnog marketinga Phil Schiller nazvao ga je najmoćnijim čipom ikad ugrađenim u pametni telefon, koji će donijeti dosad neviđene mogućnosti, ponajprije kad su u pitanju igre.

Dvije jezgre rade koristeći petinu energije za obavljanje manje zahtjevnih zadaća, o čemu odlučuje novi kontroler performansi. Ti tehnološki pomaci trebali bi omogućiti u prosjeku dva sata dulje trajanje baterije za iPhone 7, odnosno sat vremena za iPhone 7 Plus.

A10 Fusion podržan je novim šesterojezgrenim grafičkim procesorom koji bi trebao biti upola brži od prethodnog izdanja i 240 puta od onog iz prvog iPhonea.


Stražnje kamere su opremljene 12-megapikselnim senzorom koji bi trebao biti 60 posto brži od prethodnika te bljeskalicom Q-LED True Tone. Prednje sad imaju sedam megapiksela i HD razlučivost.

Rad kamera podržava procesor za obradu signala slike koji obavlja sto milijardi operacija u 25 milisekundi i koristi strojno učenje za poboljšavanje fotografija. Dobile su optičku stabilizaciju slike, podršku za format RAW, otvor blende f/1.8, a i pokrivaju širi raspon boja.

7 Plus ima poseban trik: dvije stražnje kamere s 12 MP, od kojih je jedna širokokutna a druga telefoto. To bi trebalo omogućiti digitalni zum do 10 puta.

Glasine su se pokazale istinitima. Apple je odbacio klasični ulaz za slušalice u korist konektora Lightning i bežičnih slušalica Air Pods. Potonje su opremljene prvim Appleovim bežičnim čipom ikad, nazvanim W1, i brojnim senzorima, pomoću kojih će između ostalog znati kad ih treba upogoniti, kad treba eliminirati buku iz okoline...


Trebat će jedan korak kako bi ih se povezalo s bilo kojim Appleovim uređajem, a sa Siri ćete se moći povezati ako kucnete dva puta po njima. Bit će moguće koristiti samo jednu slušalicu. Nude do pet sati autonomije, a dolaze s kućištem koje ima vlastitu bateriju za dodatnih 24 sata. Dolazit će u paketu s mobitelom, zajedno s adapterom za Lightning.

Što se glasina tiče, slično je i s tipkom Home: pretvorena je u touchpad osjetljiv na jačinu pritiska s haptičkom povratnom spregom.

Appleove perjanice napokon su otporne na vodu i prašinu (IP 67) i dobile su prve stereo zvučnike ikad, smještene pri vrhu i dnu prednje strane uređaja. Povećan im je memorijski kapacitet, pa sad dolaze u izdanjima od 32, 128 i 256 GB. Retina zaslon je 25 posto svjetliji u odnosu na prethodnu generaciju.

Predbilježbe kreću 9. rujna, prodaja 16. rujna. U prvoj rundi bit će ponuđeni u 28 zemalja, da bi tjedan dana kasnije popis bio proširen na njih još 30. Cijena 4,7-inčne sedmice kreće od 649 dolara, dok će 5,5-inčni 7 Plus kretati od 749 dolara. Bežične slušalice Air Pod koštat će 159 dolara.

Novo izdanje iOS-a možemo očekivati 13. rujna. Među novitetima su buđenje zaslona pri podizanju uređaja, poboljšani HomeKit s podrškom za Siri i Messages, redizajnirane mape...

Spomenuto je i kako je dosad prodano više od milijardu iPhonea.

Apple Watch series 2, kako je nazvano novo izdanje pametnog sata, ima SiP druge generacije, dvojezgreni procesor koji bi trebao biti do 50 posto brži od prethodnika, novi grafički procesor (dva puta brži) i najsvjetliji zaslon koji je Apple dosad isporučio (1.000 nita), kao i ugrađeni GPS koji bi se trebao odmah povezivati.

Uz aluminij i nehrđajući čelik, po prvi put će kućište biti od keramike, a trebalo bi biti četiri puta otpornije od nehrđajućeg čelika. Appleov pametni sat također je vodootporan (50 metara), a može i izračunati potrošene kalorije tijekom plivanja.

U suradnji s Nikeom ponudit će i posebno izdanje namijenjeno prvenstveno trkačima, nazvano Apple Watch Nike+.

Novo izdanje operativnog sustava za Apple Watch donijet će hrpu noviteta, ali najveće iznenađenje bilo je to što će se na njemu moći igrati Pokemon Go! Tijekom demonstracije nisu pokazali hvatanje pokemona, ali bit će moguće aktivirati pokestopove, vidjeti je li se izleglo jaje, pratiti gdje su pokemoni i koliko ste prešli kilometara loveći ih, između ostalog.

Nianticov direktor John Hanke rekao je kako je aplikacija za Pokemon Go dosad preuzeta 500 milijuna puta te kako su igrači prešli više od 4,6 milijardi kilometara igrajući se.

Ali to nije bilo sve što se Nintenda tiče. Na novim iPhoneima bit će moguće igrati i Super Marija, u igri 'Super Mario Run'.

Riječ je, pojasnio je tvorac Super Marija, osobno Shigeru Miyamoto, o potpuno novoj igri, prvoj koju se može igrati jednom rukom, a dobila je i Toad Tally, značajku koja vam omogućava izravnu borbu protiv drugih igrača. Igra će biti spremna za ovogodišnju blagdansku sezonu i bit će prodavana po fiksnoj cijeni, bez kupovine u sklopu aplikacije.

App Store dosad je zabilježio 140 milijardi preuzimanja te porast od 106 posto gledano godinu na godinu. Kako se pohvalio Appleov šef Tim Cook, ostvaruje dva puta više globalnih prihoda od prvog idućeg konkurenta te nudi više od 500 tisuća igara.

Od ostalih predstavljenih noviteta spomenut ćemo još i to da je u iWork dodana mogućnost zajedničkog rada na Macovima, iPadovima, iPhoneima i webu