IPHONE X

Može li netko 'ukrasti' lice i iskoristiti ga za otključavanje smartfona?

  • Autor: D. J.
  • Zadnja izmjena 17.09.2017 17:31
  • Objavljeno 17.09.2017 u 17:31
iPhone X prepoznaje lice korisnika za otključavanje kroz značajku FaceID

iPhone X prepoznaje lice korisnika za otključavanje kroz značajku FaceID

Izvor: Reuters / Autor: STEPHEN LAM

Godinama se priča o problemu privatnosti i sigurnosti kada je riječ o sustavima za prepoznavanje lica. Čini se kako su u Appleu napravili golemi korak naprijed kada je riječ o popularizaciji tog rješenja, uklanjanjem klasičnog čitača otiska prstiju s iPhonea X. Appleovu mobilnu perjanicu bit će moguće otključati tek PIN-om ili upravo - prepoznavanjem lica

Jasno, Apple je pri predstavljanju svoje premium mobilne perjanice iPhone X imao samo riječi hvale za nove tehnologije. Izjavili su i kako je sustav za prepoznavanje lica FaceID mnogo sigurniji od TouchID-ja te da je vjerojatnost pogreške mizerno mala. Čak ako se i ignorira činjenica da sustav pri demonstraciji nije radio baš najbolje, svijet u kojem mobitel može prepoznati lice vlasnika otvara niz vrlo nezgodnih pitanja po pitanju privatnosti, sigurnosti i općenito IT industrije. 

Hoće li vlasti moći lakše otključati uređaj?

Može se o Appleu misliti štošta, no činjenica je da su zahvaljujući zatvorenom ekosustavu i neusporedivim modelom privatnosti otežali pristup svojim uređajima onima koji žele poviriti u njih. To uključuje i službena istražna tijela. Dograbe li oni uređaj, neće moći otključati pristup podacima sve dok korisnik to ne želi učiniti (za Face ID prepoznavanje lica treba imati i otvorene oči). 

Ovdje odmah valja napomenuti da je situacija zapravo ista kao i kod TouchID sustava za čitanje otiska prstiju - vrlo, vrlo sigurna. Bilo da je riječ o kriminalcima koji su vam ukrali uređaj ili nečem trećem, nitko osim vas ne bi trebao biti u mogućnosti otključati uređaj.

Može li netko 'ukrasti' moje lice i iskoristiti ga za otključavanje?

Ukratko - ne. Apple obećava kako će se vaš jedinstven otisak lica zadržati lokalno, na samom uređaju. Oni neće imati pristup vašim podacima niti će ih moći prodati nekome za bilo kakve potrebe. Baš kao u ranijem slučaju sa sustavom Touch ID, Apple će sve podatke vezane uz Face ID držati na vašem uređaju, na posebno razvijenom sigurnosnom čipu. 

Podatke je s tog čipa virtualno nemoguće učitati, a kamoli rekonstruirati lice za otključavanje drugih podataka na samom iPhoneu. Naravno, za sada je rano imati nekakve apsolutne projekcije o sigurnosti, jer u ruke sigurnosnih stručnjaka uređaj još nije stigao. 

Hoće li Face ID imati problem s različitim bojama kože?

Sustavi za prepoznavanje lica u određenim svjetlosnim uvjetima znaju imati problema s prepoznavanjem različite pigmentacije kože, losionima na koži i koječim drugim. Naravno, neki navode i kako su problematične baze koje se koriste za treniranje sustava, a koje su navodno nedovoljno različite i najbolje funkcioniraju na bijelcima. 

Apple se tog aspekta prepoznavanja lica nije posebno dotaknuo za vrijeme prezentiranja uređaja. Priča o 'rasističkim' sustavima za prepoznavanje lica osvanula je još u doba Microsoft Kinecta, a usprkos tome što je pobijena u mnogo navrata (sustav nije prepoznavao nikoga u lošim svjetlosnim uvjetima) i dan-danas se širi okolo.

iPhone X

Autor: Apple

Je li moguće prevariti Face ID?

Apple nije prvi izletio na tržište s pametnim telefonom koji može prepoznati lice vlasnika. Windows Phone modeli i neki Samsungovi uređaji integrirali su značajku već duže vrijeme, s različitim stupnjem točnosti. Samsungov Galaxy S8 je navodno moguće prevariti i običnom fotografijom korisnika, što ne bi smio biti slučaj s iPhoneom X. 

Razlog tome je činjenica da Face ID lice vidi u tri dimenzije, no sličnu stvar su govorili i za Touch ID sustav za čitanje otiska prstiju pa ga se moglo zeznuti kvalitetnim otiskom. Koliko je prepoznavanje lica iPhonea X sigurno reći će samo vrijeme, van marketinških riječi Applea. 

Hoće li se Face ID moći iskoristiti za išta više od otključavanja uređaja?

U ovom trenutku - ne zna se. Uskoro će se milijuni iPhonea X naći u potrošačkim rukama, a prikupljanjem podataka o korištenju (ne i samim licima), Apple bi trebao dobiti uvid koliko i kako ljudi žele koristiti Face ID. U ovom smislu, Apple treba ići pažljivim koracima, jer je sigurnost i privatnost vrlo tanka. 

Mnoge organizacije vezane uz privatnost potrošača su se oglasile još u doba kada je novi iPhone bio tek glasina sa sustavom za prepoznavanje lica. Što kada bi se Face ID mogao iskoristiti za krojene oglase? Za nadzor? 

Apple do sada nije pokazao neko posebno zanimanje za takvu vrstu podataka. Oglašavanje im je daleko od srži svih prihoda, za razliku od Googlea pa u tom smislu tvrtka s logom nagrižene voćke već tu ima određenu prednost. No, s obzirom da su im igračke u rukama milijuna i milijuna potrošača...nikad se ne zna, piše The Verge

  • +5
  • +2

Predstavljen iPhone X

Izvor: Reuters / Autor: STEPHEN LAM

PRVI KVADRAT IZDVAJA

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi