BAREM NA PAPIRU

Analiza: Kako se novi iPhone modeli nose s Android konkurencijom?

13.09.2017 u 13:48

Bionic
Reading

Tko bi rekao da će mjeseci glasina biti potvrđeni na upravo održanom Appleovom događanju? Novi iPhone modeli su upravo ono što se i očekivalo, no glasine nisu otkrile mnogo toga vezanog uz iznutrice uređaja. Kako se noviteti iz Cupertina nose mobilnim perjanicama na platformi Android?

Čitaju li se tehnikalije na papiru, Appleova mobilna perjanica za ovu godinu, iPhone X itekako se dobro nosi u odnosu na konkurenciju - ignorira li se cijena od tisuću dolara, jasno. Upravo predstravljeni iPhone X je najskuplji Appleov mobitel do sada, a teško da i u tom smislu ima konkurenciju. 

Naime, sljedeći najskuplji uređaj po početnoj cijeni je Samsungov Galaxy Note 8, s cijenom od 930 dolara. Slijede Galaxy S8 plus (825 dolara) i iPhone 8 Plus (799 dolara). 

Nije šala - iako iPhone 8 krije praktički iste iznutrice kao iPhone X po pitanju sirove snage, jeftiniji je za čak 200 dolara. OLED zasloni s modela X nikako nisu jeftini (tu je i dijagonala od 5,8" u odnosu na 5,5" i 4,7" kod iPhonea 8/8 Plus), a tu je i set senzora za otključavanje licem. Sve ovo vodi ka višoj cijeni i općenito premium aspektu. 

Borba tehnologija oko zaslona

Prvi put uopće Apple se odlučio integrirati OLED zaslon u svoj mobilni uređaj, a dok je razlučivost vrlo visoka (2.436 puta 1.125 piksela), ne može se mjeriti sa Samsungovim modelima (Note 8, S8, S8 Plus) razlučivosti 2.960 puta 1.440 piksela, baš kao i LG-jev G6. I dok će netko reći da je takvo što ionako nemoguće za primijetiti, entuzijasti iz mobilne industrije vrlo rado će uočiti kako vrtoglavo visoka razlučivost zaslona ima smisla - za virtualnu stvarnost. Zanimljivo je kako Apple nije posebno ulazio u tu temu za vrijeme prezentacije, već se više posvetio svijetu proširene stvarnosti...

Bilo kako bilo, Apple je ovim korakom praktički priznao da LCD-i ne mogu voditi trku s OLED-ima, nakon što su godinama izbjegavali korištenje superiorne tehnologije. Samsungovi OLED zasloni već godinama kupe nagrade za najbolje mobilne zaslone uopće - s razlogom. 

Što se tiče dijagonala zaslona, posebno je zanimljivo da su se u Samsungu s vremenom odlučili pokrivati u prosjeku veće dijagonale od Applea, iako su obje tvrtke postale poznate po bogatoj lepezi veličina uređaja. Naravno, južnokorejski div ostaje kralj phableta, kako Note 8 stiže s dijagonalom od 6,3", a iPhone X 'tek' 5,8". 

Jedna od stavki vezanih uz zaslone je i to da su perjanice za ovu godinu odlučile rezati debele okvire oko zaslona. Međutim, Apple je to učinio isključivo na svom tisuću dolara vrijednom iPhoneu X, dok su novi iPhone 8 i 8 Plus zadržali dizajn praktički nepromijenjen već tri godine...

  • +5
Predstavljen iPhone X Izvor: Reuters / Autor: STEPHEN LAM

Ostale karakteristike

Po ponudi spremišnog prostora, svijet u mobilnoj industriji je uglavnom u nekom ekvilibriju. Čak su i 32-gigabajtne perjanice danas više izuzetak nego li pravilo (među popularnim modelima samo LG G6 ima takav početni model), dok su 64GB standard. Apple i kod modela iPhone 8/8 Plus i iPhone X omogućuje kupovinu 256GB spremišnog prostora, dok Samsung tu konkurira tek modelom Note 8. 

Slično vrijedi i za mobilne kamerice. Danas se mnogo toga okreće oko softvera, a razlike kod perjanica u snimljenom materijalu su manje no ikad prije. Stoga ne čudi da se više ne 'lovi' megapiksele, već se zaustavilo na kakvih 12-13MP za glavne kamerice, dok su prednje u prosjeku razlučivosti 7-8MP. 

Procesori su vrlo posebna priča. Apple je zahvaljujući korištenju vlastitih elemenata i dizajna čipova uvijek imao prednost u određenim testovima nad konkurencijom koja se uglavnom oslanja ili na Qualcommova ili Samsungova rješenja. Istinske razlike u brzini saznat će se tek po dolasku novih iPhonea na tržište. 

Apple je napokon prihvatio i neke standarde koje su nametali uređaji na platformi Android. Novi iPhone modeli sad napokon podržavaju bežični standard punjenja Qi, a nisu se čak ni usudili ići na neki vlastiti standard punjenja - što je zapravo vrlo pozitivno. Nove iPhone će se moći puniti na postojećim Qi bežičnim punjačima! Bilo kako bilo, Appleov svijet se miče naprijed u skladu s ostalima, a koliku će najskuplji model ikad igrati ulogu tek treba vidjeti...

  • +7
Kako se iPhone mijenjao kroz povijest? Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple