KAO LEGO KOCKICE

Motorola priprema mobitel koji ćete sami sastavljati

29.10.2013 u 10:12

Bionic
Reading

Motorola želi stvoriti ekosustav koji će vam omogućiti da pametne telefone sami sastavljate od komponenti različitih dobavljača, kao da se igrate lego kockicama

Cilj projekta Ara je hardverom napraviti ono što je Android napravio za softver. Teoretski, to bi značilo da ćete sami moći odlučiti kad ćete nadograditi procesor, promijeniti zaslon, povećati memoriju i tome slično.

Arin dizajn sastoji se od enda - osnovne strukture (matične ploče, ako hoćete) - i različitih modula, koji mogu biti bilo što, u rasponu od nove tipkovnice i baterije do uređaja za mjerenje pulsa i razine kisika u krvi.

Motorola je najavila suradnju s Phonebloksom, koji je nedavno pokazao sličan ambiciozni koncept modularnih pametnih telefona. Zajednici okupljenoj oko tog projekta pomoći će u razvoju tehničkom i drugom stručnom podrškom.

Pozvat će i razvojne programere na izradu novih modula. Osnove alate u alfa izdanju trebala bi im osigurati tijekom ove zime. Želite li se uključiti, možete se prijaviti već sad kao Ara Scout.

Takav bi model, zaživi li, naglavce okrenuo sadašnju proizvodnju i prodaju pametnih telefona.

Podsjetite se kako su to zamislili u Phonebloksu: