STIGLO UPOZORENJE

Mogli bismo požaliti što smo se odrekli privatnosti, kaže šef Microsofta

03.10.2017 u 07:44

Bionic
Reading

Iako razumije potrebu za zaštitom nacionalne sigurnosti, Satya Nadella kaže kako bi mogli požaliti dan kad smo zauzvrat odlučili žrtvovati privatnost

Tijekom razgovora s novinarima u Londonu (Velika Britanija) glavni direktor Microsofta Satya Nadella osvrnuo se na pravni okršaj te tvrtke s američkim Ministarstvom pravosuđa oko pristupa korisničkoj e-pošti.

'Kako možemo biti odgovorni i zaštititi privatnost naših korisna, bez obzira je li riječ o pojedincima ili organizacijama, i graditi povjerenje te u isto vrijeme prihvatiti kako svaka vlada ima svoje zahtjeve vezane uz nacionalnu sigurnost, a svaka država brigu o sigurnosti svojih građana? O tome se upravo sporimo s Ministarstvom pravosuđa', rekao je Nadella. 

Microsoft je u sporu s američkom vladom od 2014. godine, kada je Ministarstvo pravosuđa toj korporaciji isporučilo sudski nalog za isporuku e-pošte pohranjene na računalnim poslužiteljima u Irskoj. Odbili su američkim vlastima omogućiti pristup tvrdeći kako nemaju ovlasti nad podacima pohranjenim u inozemstvu, izvan područja njihove nadležnosti.

Potrebni su novi zakoni

Nadella je dodao kako tehnološke tvrtke razumiju potrebu za zaštitom nacionalne sigurnosti, ali i naglasio kako smatra kako ćemo ' ako žrtvujemo trajne vrijednosti vezane uz zaštitu privatnosti, to kao društvo požaliti'. Pozvao je na stvaranje novog zakonskog okvira koji bi regulirao slobodan tijek informacija online preko granica nacionalnih država. Sadašnji zakoni, rekao je, stvoreni su za drukčije doba. 

Microsoft je dosad imao više uspjeha u parnici, ali Ministarstvo pravosuđa ne odustaje i želi slučaj dovesti do američkog Vrhovnog suda. Taj sud još nije odlučio hoće li se njime pozabaviti ili neće. Presuda nepovoljan po Microsoft imala bi velike i dalekosežne posljedice i po druge velike tehnološke tvrtke. 

Google je imao sličnih problema s vlastima, no čini se kako su potiho odustali od borbe. Apple se suprotstavio američkoj agenciji FBI oko otključavanja iPhonea koji je pripadao jednom od napadača iz San Bernandina. Taj slučaj na kraju nije dobio sudski epilog jer su u FBI-ju uspjeli sami otključati sporni pametni telefon, piše Business Insider.

  • +5
Najpoznatiji hakeri svih vremena Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia