MLADA INOVATORICA

Mobitele ćemo puniti za 20 sekundi?

  • Autor: M. Č. / NBC News
  • Zadnja izmjena 20.05.2013 11:04
  • Objavljeno 20.05.2013 u 11:04
Eesha Khare

Eesha Khare

Izvor: Screenshot / Autor: tportal.hr

Izum se zove 'Hidrogenirane Ti02-polianilinske nanošipke za fleksibilne superkapacitore visokih performansi'. Dugo ime za minijaturni uređaj koji omogućava brzo punjenje baterija. A izmislila ga je - tinejdžerica

Dugotrajno punjenje baterija na mobilnim uređajima moglo bi postati stvar prošlosti zahvaljujući 18-godišnjoj Amerikanki i njenom 'uređaju za pohranu energije'.

Eesha Khare dobitnica je Intelove nagrade za mlade znanstvenike za svoj minijaturni uređaj koji se može napuniti u nevjerojatnih 20-30 sekundi.

'Superkapacitor' pohranjuje puno energije u vrlo kratkom vremenu u vrlo mali prostor, a tu istu energiju zadržava tijekom dugog razdoblja.

Prema Eeshi Khare, njena spravica može podnijeti do 10 tisuća ciklusa punjenja, što je 10 puta više od uobičajenih punjivih baterija.

U razgovoru za NBC New, Eesha je istaknula kako ju je na razvoj 'superkapacitora' potaknula činjenica da joj se baterija na mobitelu stalno prazni.

Kako ju inače zanima nanotehnologija, usredotočila se na razvoj uređaja koji bi se u budućnosti mogao ugrađivati u baterije mobilnih telefona ili čak električnih automobila i tako skratiti vrijeme njihovog punjenja.

'Osim toga, fleksibilan je tako da ga se može koristiti i u ekranima, ali i odjeći. Ima mnogo potencijalnih upotreba i prednosti nad klasičnim baterijama', istaknula je Eesha Khare.

Za svoj je izum nagrađena s 50 tisuća dolara (oko 300 tisuća kuna), a sada je na industriji da odluči kako će njen izum upotrijebiti.

Eesha Khare

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!