IZVRSTAN REZULTAT

Mladi karlovački genijalac prikupio 15 tisuća dolara za manje od osam sati

11.10.2018 u 10:13

Bionic
Reading

Do kraja kampanje na Kickstarteru ostalo je još 42 dana, pa bi MAKERphone mogao postati jedan od najuspješnijih domaćih crowdfunding projekata

Kampanja na platformi za zajedničko financiranje Kickstarter kojom mladi karlovački poduzetnik Albert Gajšak prikuplja novac za MAKERphone, set komponenti i alata pomoću kojeg možete izraditi vlastiti mobitel i pisati računalne programe za njega, ciljanih je 15 tisuća američkih dolara dosegnula za manje od osam sati.

U trenutku pisanja ovog članka prikupljeni iznos je više nego dvostruko veći (oko 35 tisuća dolara). Do kraja crowdfunding kampanje ostala su još 42 dana.

Kampanje te vrste teško je uspoređivati jer se razlikuju po brojnim ključnim elementima poput teme, ciljanog iznosa, vrste kampanje, pristupa...

Ipak, čini se kako je Gajšakova svakako među hrvatskim kampanjama koje su najbrže skupile ciljani iznos, bok uz bok s kampanjom Nenada Bakića STEM revolucija, koja je u prva dva dana prikupila više od 130 tisuća američkih dolara za kupnju i doniranje micro:bit džepnih računala za učenike hrvatskih škola.

U prvom danu te kampanje premašeno je ciljanh 60 tisuća dolara, da bi u drugom bio prebačen i drugi cilj od 100 tisuća dolara. Prikupljen je novac za financiranje donacija za 500 ustanova. Zanimljivo, obje spomenute kampanje su primarno hardverski, pa tek potom softverski projekti.

DIGITALNA ZABAVA

Popisali smo naše najdraže domaće videoigre svih vremena

Pogledaj galeriju

Dvadesetogodišnji Gajšak iza sebe već ima jednu uspješnu kampanju zajedničkog financiranja, za prvu hrvatsku ručnu igraću konzolu MAKERbuino.

Ta je kampanja bila uvrštena u Kickstarterovu rubriku Projects we love, u kojoj urednici te platforme za crowdfunding preporučuju financijerima pojedine projekte. Podržalo ju je 1.574 financijera s ukupno 100.745 američkih dolara.

Početkom godine u njegov je projekt novac uložio suosnivač i direktor tvrtke Infinum Tomislav Car. Car i Gajšak dobitnici su nagrada Central European Startup Awards u kategorijama investitora, odnosno startup projekta godine.