floornap

Mladi Hvaranin otvorio Muzej mamurluka i pokrenuo stranicu koja nudi najjeftiniji smještaj u gradu. Sve je počelo nakon spavanja na podu...

08.12.2019 u 18:00

Bionic
Reading

Rino Duboković, student računalnog programiranja, osmislio je novi način organiziranog putovanja - ma nek' je i na podu, u vreći za spavanje, bitno da je toplo, suho i sigurno. No tu nije stao; ovih dana u središtu Zagreba otvorio je i vlastiti Muzej mamurluka. Imate li i vi kakvu priču, slobodno mu se obratite...

Muzej mamurluka na početku Preradovićeve ulice u Zagrebu nova je hit destinacija u gradu za koji je netko izračunao u svom središtu ima najviše muzeja po kvadratnom metru. Mjesto na kojem možete usporediti svoja s isustvima drugih ljudi koji su pretjerano zavirili u čašicu, drugi je veliki projekt Rine Dubokovića, 24-godišnjeg studenta računalnog programiranja s Hvara. Nekoliko mjeseci ranije on je pokrenuo i FloorNap, aplikaciju koja turistima nudi najjeftini smještaj, pa makar spavali na podu.

'Provodio sam puno vremena uspoređujući cijene na drugim platformama pa sam se zapitao zašto ne bi postojala neka koja bi na jednom mjestu objedinila ponudu svih najjeftinijih smještaja u nekom gradu', otkriva Rino koji je unatoč studentskom džeparcu već vidio svijeta. I tako se rodio prvi dio ideje, onaj koji se odnosi na spavanje, nap.

'Spavali smo na podu i bilo je sjajno'

A onda se na jednom od sljedećih putovanja Rino s društvom uputio na Oktoberfest u München. Krenuli su navrat-nanos; autobusne karte kupili su na dan puta pa nisu ni stigli rezervirati smještaj po mjeri studentskog džepa. Preporučili su im neki hostel pa su otišli do njega. Oduševilo ih je ono što su vidjeli.

'Spavali smo na podu i bilo je sjajno', prisjeća se Rino. 'Proveli smo cijeli dan družeći se s ljudima koje smo usput upoznali, uličnim sviračima, glazbenicima, turistima koji su stigli sa svih strana svijeta, Česima, Amerikancima, Australcima... Obilazili smo muzeje, igrali košarku, pili i pjevali.'

Rino se tada zapitao kako bi to bilo kad bi se turistima, umjesto daleko na periferiji, organizirao smještaj u središtu grada. Ta svatko u svom stanu ima višak prostora, ne nužno u krevetu, ali barem na podu. Kakav topli, suhi kutak s pristupom kupaonici, možda i kuhinji; mjesto na kojem bi se putnici družili s domaćinima i drugim putnicima. U dobrom društvu lako je prespavati na podu, u vreći za spavanje koju si ionako ponio sa sobom. I tako je i floor, odnosno pod, ušao u naziv buduće aplikacije koja je dobila svoj današnji naziv - FloorNap.

Pobjeda na startup natječaju za najbolji poslovni model

Tko zna bi li ikad išta bilo od te ideje da Rino nije zaigrao nogomet i slomio koljeno. Krateći vrijeme za računalom, spazio je poziv za startup natječaj. Zaboravio je na posao koji ga je čekao i odlučio pokrenuti vlastiti startup. Okupio je prijatelje koji njegovu ideju nisu smatrali suludom i prijavili se na natječaj Algebra LAB-a.

'Bili smo trojica studenata, programera koji žele pomoći putnicima da pronađu jeftin smještaj, ali nismo znali ništa o poslovanju', kaže Rino, kojemu turizam nije stran jer je s Hvara pa je pohvatao osnove pomažući roditeljima. U početku su muku mučili s financijama i poslovnim rješenjima, ali trud se na kraju isplatio. Nakon godinu dana odnijeli su pobjedu na natjecanju za najbolji poslovni model.

Tri kvadrata po spavaču

I mada se spava na podu, paze da sve bude higijenski, sigurno, suho i toplo. Standard je najmanje tri četvorna metra po spavaču i WC na deset ljudi. Držeći se tih kriterija, oni, kaže Rino, potiču kulturu spavanja na podu.

'Usput sam otkrio da spavanje bez korištenja plahti smanjuje emisiju ugljika do jedan posto. Tako je FloorNap postao još bolji jer je osviješten i brine se o tome da putovanje bude ekološko.'

Danas u FloorNapu radi četvero zanesenjaka, spremnih spavati na podu ako to znači bolju lokaciju, manje potrošenog novca i više stečenih iskustava. Uz originalnog floornappera Rinu, tu je programerica Ana (30) koja obožava planine, dok Niko (35) voli vjenčanja. Za multimediju se pak brine Stjepan (23), zagriženi LoTR entuzijast, koji obožava znanstvenu fantastiku i karaoke.

Kako preživjeti dan s deset eura

Na blogu u sklopu njihove internetske stranice možete saznati kako, siti i napojeni, možete preživjeti dan u gradu za manje od deset, 15 ili 20 eura, uključujući cijenu smještaja. Nude informacije gdje možete popiti kavu za manje od eura, pivo za euro i pol ili napuniti ceker hranom po najnižim cijenama u gradu.

  • +3
'Svatko tko ima višak prostora, a zadovolji osnovne kriterije, može postati iznajmljivač' Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Platforma trenutno funkcionira u četiri grada, Zagrebu, Münchenu, Budimpešti i Bratislavi. No to je tek početak. U planu su još dvije lokacije, a do ljeta bi se ponuda trebala proširiti i na pet gradova na hrvatskoj obali. Na svoje bi tako trebali doći posjetitelji brojnih ljetnih festivala.

'Naši su iznajmljivači slični putnicima ili i sami često putuju. Svatko tko ima višak prostora, a zadovolji osnovne kriterije, može postati iznajmljivač', poziva Rino zainteresirane da im se jave.

Da otvori Muzej mamurluka u Zagrebu, Rini je pomogla i njegova djevojka Izvor: Društvene mreže / Autor: N.N.