BRAVO, BRAVO!

Mladi hrvatski robotičari osvojili dva europska zlata

05.06.2018 u 11:19

Bionic
Reading

U konkurenciji vršnjaka iz 14 država svi hrvatski timovi izborili su plasman u završni dio natjecanja, da bi dva tima u finalu osvojila prva mjesta

RoboCup, jedno od najdugovječnijih svjetskih natjecanja u robotici, ove godine po prvi put je u svojoj povijesti organiziran kao prvenstvo europskog kontinenta.

Prvenstvo je bilo organizirano u ukupno 16 kategorija. Uz Hrvatsku, sudjelovali su timovi iz Austrije, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Malte, Nizozemske, Portugala, Rusije, Slovačke, Slovenije, Švicarske, Turske i Velike Britanije. Najveći broj timova stigao je iz Italije (15).

Roboti koji se ne znaju ponašati 'robotski' Izvor: Tech Crunch / Autor: Miroslav Wranka

Hrvatski robotički savez (HROBOS) je za ovo natjecanje prijavio ukupno četiri ekipe u četiri kategorije te prikupio sredstva za odlazak u suradnji s udrugama članicama te uz pomoć institucija i tvrtki.

Sve hrvatske ekipe osigurale su plasman u završni dio natjecanja, da bi se nakon odmjeravanja snaga s puno iskusnijim vršnjacima dva tima u Lijepu našu vratila kao prvaci Europe.

U kategoriji Rescue Line U14 zlatnu medalju i posebnu nagradu za nabolji dizajn robota dobio je Gebruder Weiss CRO Team, u kojem su bili Borut Patčev i Domagoj Antičić, uz mentora Ivicu Kolarića.

Zlatnu medalju u kategoriji Rescue Maze uzela je ekipa Školska knjiga, u kojoj su bili Juraj Kolarić, Jakov Terstenjak i mentor Ivica Kolarić.

Tim ZTK SMŽ - u kojem su bili Filip Beleta, Bruno Pernar, Dora Lendvaj i Luka Kosak te mentor Dražen Beleta - osvojio je posebnu nagradu za najbolju tehničku prezentaciju.

U kategoriji Rescue Line U19 četvrto mjesto i posebnu nagradu za najbolji plakat osvojio je Ad Info CRO Team, kojeg su činili Antonio Dijanić i Vanja Radovanović te mentor Ivica Kolarić.

U HROBOS-u kažu kako su ovi rezultati dobra najava za svjetsko natjecanje RoboCup koje će za dva tjedna biti održano u Montrealu (Kanada), gdje će Hrvatsku predstavljati sedam ekipa u sedam kategorija.