ČESTITAMO!

Oni rasturaju u robotici - pogledajte tko su i što su uspjeli napraviti

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 29.05.2018 11:30
  • Objavljeno 29.05.2018 u 11:30
tportal

Izvor: Hrvatski robotički savez / Autor: Hrvatski robotički savez

Hrvatski robotički savez dodijelio je godišnje nagrade najuspješnijim mladim robotičarima, mentorima te nagradu za životno djelo. Ovo su njihova postignuća

Nagradu za životno djelo Hrvatskog robotičkog saveza dobio je Branimir Makanec, inženjer koji je 1961. godine diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu (danas Fakultet elektrotehnike i računarstva) s radom u kojem je projektirao prvo digitalno računalo na području tadašnje Jugoslavije.

Za vrijeme studija je osnovao Grupu kibernetičara u kojoj je projektirao i izradio prvog hrvatskog autonomnog čovjekolikog robota 1966. godine. Dvije godine kasnije osnovao je zagrebački Multimedijski centar (MMC) u okviru Referalnog centra Sveučilišta u Zagrebu. Dizajnirao je brojne feedback učionice te projektirao prvo osobno računalo na našim prostorima Ivel Ultra. Više od tisuću tih računala instalirano je u hrvatskim srednjim školama.

Premda u mirovini, Makanec je i danas aktivan u radu s mladima kroz Udrugu za poticanje darovitosti djeteta Bistrić.

ERA ISTRAŽIVANJA

Mali robot koji je nadmašio očekivanja: Rover Opportunity već 5000 dana putuje Marsom

Pogledaj galeriju
5

Godišnjom nagradom za mlade robotičare do navršene 21 godine starosti koji su ostvarili iznimne rezultate na međunarodnim natjecanjima za 2016. godinu nagrađena je skupina koju čine Matej Novosad, Janko Pribičević, Andro Katanec, Branimir Ćaran, Roko Parać, Matko Pribičević i Petar Slaviček.

Oni su, između ostalog, 2016. na svjetskom natjecanju Robocup Junior u Leipzigu u Njemačkoj osvojili prva, druga i treća mjesta u više kategorija.

Počasno zvanje instruktora Hrvatskog robotičkog saveza za 2016. godinu dodijeljeno je Zoranu Pribičeviću, koji kao mentor sudjeluje na međunarodnim natjecanjima od 2013. godine, a bio je i mentor timovima koji su sudjelovali na već spomenutom natjecanju Robocup Junior.

Nagrada za izniman diplomski rad iz područja robotike za 2016. godinu dodijeljena je Anti Zglavu, koji je sklopu diplomskog rada za zagrebački FER projektirao, sklopio i testirao novu sklopovsku podlogu sustava upravljanja industrijskim robotom SCARA, kao i projektirao, implementirao i uspješno vrednovao programsku podršku sustava upravljanja robotom SCARA uz regulaciju momenta i estimaciju momenta tereta.

  • +3

Nijemci rade robota za starije osobe

Izvor: Pixsell / Autor: Sven Hoppe/DPA/PIXSELL

Godišnjom nagradom za izniman doprinos međunarodnoj promidžbi dostignuća hrvatske robotike nagrađena je Jelka Hrnjić, za sudjelovanje u edukaciji, selekciji i pripremi učenika za međunarodna natjecanja.

Godišnja nagrada za edukaciju u robotici te izuzetan doprinos razvitku i unaprjeđenju izvanškolskog i izvannastavnog odgoja i obrazovanja u području robotike dodijeljena je Ivici Kolariću. Kolarić je jedan od pokretača i organizatora Hrvatske lige robotičara, u sklopu koje bivaju odabrani hrvatski predstavnici za europsko i svjetsko natjecanje Robocup Junior.

Predstavnik je Hrvatske u svjetskoj organizaciji Robocup. Jedan je od autora udžbenika iz tehničke kulture Čudesni svijet tehnike 7 i 8, a i mentor je ekipama koje sudjeluju na međunarodnim natjecanjima.

Marcela Tubikanec nagrađena je za edukaciju u robotici. Pod njenim mentorstvom učenici osvajaju prve nagrade na državnim natjecanjima Mladi tehničari i Robocup Junior.

Boris Počuča nagrađen je nagradom za izuzetan doprinos razvitku i unapređenju izvannastavnog odgoja i obrazovanja u robotici za 2017. godinu. Mentor je ekipi I are robot koja je osigurala predstavljanje Hrvatske na svjetskom natjecanju FIRST LEGO League.

  • +6
  • +3

Proglašen ukupni pobjednik ekipnog natjecanja učenika u robotici — Robokup 2016.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Robokup 2016.

Član je županijskog povjerenstva za provedbu natjecanja Infokup i Natjecanja mladih tehničara. Jedan je od autora Nacionalnog kurikuluma nastavnog predmeta Tehnička kultura.

Godišnjom nagradom za edukaciju u robotici za 2017. godinu nagrađena je i Maja Mačinko Kovač, nositeljica kategorije i autorica zadataka za državno natjecanje Mladi tehničari u kategoriji Automatika te voditeljica radionica iz robotike i automatike na raznim državnim i međunarodnim skupovima. Ujedno je autorica priručnika za učitelje Tehničke kulture iz automatike te mentorica na državnim natjecanjima iz robotike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!