NADOGRAĐENA VERZIJA

Microsoftov AI chatbot pamtit će sve što radite na računalu

23.05.2024 u 09:50

Bionic
Reading

Softverski div demonstrirao je nadograđenu verziju Copilota, svog AI pomoćnika, predstavljajući njegove značajke kao virtualnu fotografsku memoriju

Microsoft želi da se korisnici prijenosnih računala osjećaju toliko ugodno s njegovim chatbotom s umjetnom inteligencijom da će zapamtiti sve što radite na računalu i pomoći vam da shvatite što želite učiniti sljedeće.

Softverski div u ponedjeljak je predstavio nadograđenu verziju Copilota, svog pomoćnika za umjetnu inteligenciju, dok se suočava s pojačanom konkurencijom velikih tehnoloških rivala u predstavljanju generativne tehnologije AI-ja koja može sastavljati dokumente, stvarati slike i služiti kao osobni asistent na poslu ili kod kuće.

Najave uoči Microsoftove godišnje konferencije za razvojne programere Build u Seattleu bile su usredotočene na unošenje AI značajki u proizvod za koji Microsoft već ima milijune potrošača: operativni sustav Windows za osobna računala.

Nove značajke uključivat će Windows Recall, omogućujući pomoćniku umjetne inteligencije da 'pristupi onome što ste vidjeli ili radili na svom računalu na način uz koji ćete imati osjećaj da imate fotografsko pamćenje'. Microsoft tvrdi da će zaštititi privatnost korisnika dajući im opciju da filtriraju ono što ne žele da se prati, piše Guardian.

Konferencija je uslijedila nakon velikih AI najava prošlog tjedna. Od konkurentskog Googlea, kao i Microsoftovog bliskog poslovnog partnera OpenAI-ja, koji je izgradio AI velike jezične modele na kojima se temelji Microsoftov Copilot.

Google je izbacio preuređenu tražilicu koja povremeno stavlja sažetke generirane umjetnom inteligencijom preko poveznica web stranica na vrhu stranice s rezultatima, dok također prikazuje AI asistenta Astru koji je još uvijek u razvoju i koji će moći 'vidjeti' i razgovarati o stvarima prikazanim kroz objektiv kamere pametnog telefona.

Proizvođač ChatGPT-a OpenAI prošlog je tjedna predstavio novu verziju svog chatbota, demonstrirajući AI glasovnog asistenta s ljudskim karakteristikama koji se može šaliti o tome što netko nosi i čak pokušati procijeniti nečije emocije. Glas je zvučao toliko slično Scarlett Johansson (koja je dala glas AI liku u znanstveno-fantastičnom filmu 'Her') da ga je OpenAI izbacio iz svoje kolekcije u ponedjeljak.

Iako je Microsoft uložio milijarde u OpenAI, startup je također izbacio novu desktop verziju ChatGPT-a dizajniranu za Appleova Mac računala. Sljedeća je Appleova godišnja konferencija programera održava u lipnju. Izvršni direktor Applea Tim Cook signalizirao je na godišnjoj skupštini dioničara tvrtke u veljači da se ulažu velika ulaganja u, tko bi ikad rekao, generativnu umjetnu inteligenciju.

Čini se da su neke od Microsoftovih najava u ponedjeljak osmišljene kako bi preduhitrile sve što Apple sprema. Nova Windows računala poboljšana umjetnom inteligencijom počet će se pojavljivati 18. lipnja na računalima koje proizvode Microsoftovi partneri Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo i Samsung, kao i na Microsoftovoj Surface liniji uređaja.

sve osim nogometa