HORIZON EUROPE:

'Hrvatske tvrtke premalo apliciraju na novac direktno iz Bruxellesa. IRB i FER su najuspješniji'

22.05.2024 u 12:59

Bionic
Reading

U organizaciji tvrtki STEMwise i IMPULS savjetovanje, u srijedu se održava Horizon Europe Summit, konferencija o EU-ovom programu Horizon Europe koji raspolaže s više od 95 milijardi eura za inovacije i razvoj, a kojemu mogu pristupiti i hrvatske tvrtke i institucije koje se bave razvojno-istraživačkim projektima

Horizon Europe je program putem kojega Europska unija osigurava bespovratna sredstva namijenjena razvojno-istraživačkim projektima. Program je, navedeno je, usmjeren na promicanje znanstvene izvrsnosti, rješavanje društvenih izazova poput klimatskih promjena te promicanje inovacija koje za cilj imaju unaprijediti europsku industriju i poboljšati globalnu konkurentnost Europe.

Predsjednik Uprave Impuls savjetovanja Darko Liović naglasio je da u sedmogodišnjem razdoblju, od 2021. do 2027., program raspolaže s 95,5 milijardi eura za tvrtke i institucije.

Liović je pritom ohrabrio hrvatske tvrtke da pronađu potencijalne partnere i sudjeluju u natječajima za centralizirana bespovratna sredstva, jer posjeduju veliki razvojni i inovativni potencijal, što dokazuje i stalni rast stranih ulaganja u hrvatsko gospodarstvo.

Dosad povučeno samo 90 milijuna eura

'Hrvatska je do sada iz programa Horizon Europe povukla tek 90 milijuna eura, a sudjelovanjem tvrtke mogu imati brojne benefite – od izdašnih financijskih sredstava do povezivanja s drugim tvrtkama Europe', izjavio je Liović.

Ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvoje Meštrić kaže kako je stav aktualne Vlade da do kraja mandata u istraživanje i razvoj bude uloženo 2,5 posto BDP-a, dok je strateški cilj RH tri posto. Prema zadnjem statističkom podatku iz 2022. godine, u istraživanje i razvoj uloženo je 1,43 posto BDP-a, što je bio skok od 30 posto u odnosu na 2021., rekao je Meštrić.

'To znači da smo imali veliki rast, a takav rast očekujem i dalje. Uglavnom zahvaljujući Vladi i Nacionalnom programu oporavka i otpornosti, te Operativnom programu za konkurentnost i koheziju, imamo više od 700 milijuna eura za istraživanje i razvoj za kompetitivne projekte', naveo je Meštrić.

Dodao je da su ti projekti poticaj ovdašnjim znanstvenicima i tvrtkama koje se bave istraživanjem i razvojem da idu i na najjače natječaje poput Horizona. Naglasio je da su projekti koji se financiraju izravno iz sjedišta EU-a sigurno prošli rigoroznu, kvalitetnu, znanstvenu evaluaciju.

Projekti koji se prijavljuju na Horizon omogućavaju povezivanje, fakulteta, sveučilišta instituta i istraživačkih tvrtki sa partnerima u Europi.

IRB i FER najuspješniji, privatni sektor zaostaje

Istaknuo je da su Institut Ruđer Bošković (IRB) i FER institucije koje su najuspješnije u korištenju tih programa. Upitan koliko su hrvatske tvrtke orijentirane na lokalne fondove, a koliko često direktno apliciraju na novac iz EU, Petar Gregurić iz tvrtke STEMwise rekao je da premalo apliciraju na novac direktno iz Bruxellesa.

'S obzirom da su nacionalna sredstva za istraživanje i razvoj u zadnjih nekoliko godina izrazito visoka, tvrtkama, a posebno privatnima, nije bilo primarno da se uključe u visokokompetitivne centralizirane EU fondove. Ali sada, a obzirom na povećanje konkurencije na natječaje nacionalnih fondova, osjetili smo na tržištu zadnjih devet, deset mjeseci potrebu i želju za jačanjem ove komponente, odnosno puno veći interes upravo za te centralizirane EU fondove', rekao je Gregurić.

Ocjenjuje da sudjelovanje hrvatskog privatnog sektora nije na očekivanoj razini.

Član Uprave izvozne tvrtke Altpro Tin Viduka najavio je da njegova tvrtka u lipnju otvara novi proizvodni pogon od 3.500 kvadrata u Velikoj Gorici, te da unatoč tome što su do sada koristili lokalne fondove, u budućnosti planiraju koristiti i fondove direktno iz Horizona.

'I tržište i proizvodi nam se kreću u tom smjeru da su nam potrebna i takva sredstva i takav način financiranja', kazao je Viduka.

sve osim nogometa