BUDITE OPREZNI

Haraju lažne verzije popularnih aplikacija za Android: Ove morate odmah izbrisati

22.05.2024 u 12:16

Bionic
Reading

Korisnici telefona s Androidom moraju pripaziti na brojne lažne aplikacije koje im kibernetički kriminalci pokušavaju podvaliti kao službene

Ako ste iznenada na svom telefonu s operativnim sustavom Android primijetili dvostruke ikone aplikacija kao što su Instagram, Snapchat, WhatsApp, X (bivši Twitter) i Google ili ste te usluge preuzeli iz neslužbenih trgovina, ozbiljno razmislite o njihovom brisanju, piše Mirror Online.

Stručnjaci za sigurnost u kompaniji Sonic Wall otkrili su novu prijetnju. Čini se da hakeri koriste ove iznimno popularne platforme i pouzdane robne marke kako bi zarazili uređaje zlonamjernim softverom te se domogli osobnih podataka. Jednom instalirane, lažne aplikacije izgledaju kao originali s ikonama na zaslonu koje se ne razlikuju od stvarnog softvera.

Međutim, unatoč tome što izgledaju nevino, ti programi skrivaju neugodno iznenađenje. Sonic Wall naglašava da 'zlonamjerna aplikacija nastoji izvršiti štetne radnje ili preuzeti osjetljive informacije bez korisnikovog pristanka i znanja.'

Jedan od znakova da nešto nije u redu su dopuštenja na koja će te aplikacije htjeti da pristanete. Od vas će se nakon instalacije tražiti da im dopustite pristup usluzi pristupačnosti, kao i dozvola administratora uređaja. 'Traženjem ovih dozvola, zlonamjerna aplikacija nastoji steći kontrolu nad žrtvinim uređajem', dodao je Sonic Wall.

Mogućnost učitavanja aplikacija s Googleove službene trgovine ono je što čini Android toliko popularnim, ali ovo je dobar primjer toga kako stvari mogu krenuti ozbiljno po zlu. Prije instaliranja bilo čega na uređaj uvijek provjerite je li programer pravi i ima li dobru reputaciju.

Ako je moguće, pročitajte recenzije i uvijek pazite koja dopuštenja dajete bilo čemu instaliranom izvan Trgovine Play. Ako mislite da ste preuzeli nešto opasno, bilo bi dobro da to odmah izbrišete.

sve osim nogometa

Učitavanje...