TEHNO PREGLED

Najnovija verzija ChatGPT-ja: Što sve može GPT-4o? Pogledajte

20.05.2024 u 14:23

Bionic
Reading

Nedavno predstavljeni novi veliki jezični model ima za cilj učiniti ChatGPT pametnijim, lakšim za korištenje i dostupnim svim korisnicima, uključujući one koji ne plaćaju pretplatu

Korisnici su pronašli kreativne načine korištenja najnovije verzije ChatGPT-ja, GPT-4o, u rasponu od generiranja videoigara do transkripcije povijesnih tekstova.

Nedavno predstavljeni novi veliki jezični model ima za cilj učiniti ChatGPT pametnijim, lakšim za korištenje i dostupnim svim korisnicima, uključujući one koji ne plaćaju pretplatu.

Njegovo objavljivanje popraćeno je brojnim demonstracijama novih mogućnosti, poput napredne analize vizualnih unosa, rješavanja složenih matematičkih jednadžbi i tumačenja izraza lica. Također je sposoban generirati sadržaj i razumjeti naredbe u glasu, tekstu ili slikama, sve dok nudi odgovore u stvarnom vremenu.

Evo pregleda deset načina za što ga možete koristiti.

1) Analiza podataka

GPT-4o može obraditi proračunske tablice i analizirati podatke za samo 30 sekundi. Uz samo jedan upit, GPT-4o omogućuje korisnicima brzu transformaciju sirovih podataka u uvide i radi kao alat za generiranje dijagrama, grafikona i statističkih sažetaka.

2) Izrada 3D modela

GPT-4o također moće izraditi 3D modele putem tekstualnih uputa za manje od 30 sekundi, što omogućava brzu izradu prototipa i vizualizaciju modela s pojedinostima bez korištenja specijaliziranog softvera ili značajnog tehničkog predznanja.

3) Transkripcija povijesnih tekstova

GPT-4o dolazi s naprednim mogućnostima prepoznavanja slika koje su korisnici koristili na razne kreativne načine. To uključuje korištenje za prepisivanje starih spisa koji datiraju iz 1800. godine. Ova značajka omogućuje jednostavnu konverziju povijesnih dokumenata u digitalne formate.

4) Analiza izraza lica

Zahvaljujući naprednim mogućnostima prepoznavanja slika, GPT-4o može detaljno interpretirati lica i izraze lica. Također može opsežno analizirati ljudske izraze lica i detaljno opisati emocionalno stanje osobe ili emocije koje njihovo lice općenito prenosi.

5) Prijevod u stvarnom vremenu

GPT-4o može prevoditi u stvarnom vremenu na više jezika. Ova značajka omogućuje primanje trenutnih prijevoda, olakšavajući komunikaciju i interakciju u različitim jezičnim kontekstima.

6) Matematika

Nakon kritika zbog toga što nije bio u stanju izvesti jednostavne matematičke izračune, GPT-4o dolazi s poboljšanim mogućnostima zaključivanja i može odgovoriti na složena matematička pitanja s većom točnošću.

Također pruža detaljna objašnjenja koraka uključenih u rješavanje ovih problema.

7) Generiranje video igara

Alvaro Cintra koristio je GPT-4o za generiranje računalnog koda u programskom jeziku Python za potpuno funkcionalnu videoigru Breakout, počevši od samo snimke zaslona igre i jednostavnog upita: Možete li, molim vas, kodirati ovo u Pythonu?

8) Značajke vizualne pomoći

Napredne mogućnosti GPT-4o mogle bi svijet učiniti pristupačnijim za slabovidne osobe, nudeći vizualnu pomoć u stvarnom vremenu. Ova tehnologija može opisati okolinu, identificirati objekte i čitati tekst, pomažući u navigaciji i interakciji s okolinom.

9) Kodiranje

GPT-4o nastavlja demonstrirati napredne mogućnosti kodiranja, budući da su ga korisnici uspješno koristili za razne programerske zadatke.

Jedan je korisnik uspio generirati kod Facebook Messengera i klonirati web stranice u roku od nekoliko sekundi. Drugi primjer uključuje korisnika koji je generirao HTML i CSS kod za web stranicu na temelju crteža izgleda stranice.

10) Kako ga koristi Sam Altman?

Glavni izvršni direktor OpenAI-ja rekao je kako koristi GPT-4o kao osobnog asistenta za povećanje svoje produktivnosti. Umjesto prebacivanja iz kartice u karticu i ometanja radnog tijeka, on se oslanja na GPT-4o za trenutne odgovore.