RAZVILI KONCEPT

Microsoft je prvi mogao imati adaptivnu tipkovnicu

07.11.2016 u 15:22

Bionic
Reading

U Redmondu su mogućnosti adaptivnog hardvera i tehnologija počeli istraživati još 1999. godine. Razvili su niz zanimljivih konceptualnih rješenja koje nisu pretvorili u konkretan proizvod

Apple je nedavno predstavio svoj novi Touch Bar za MacBooka. Vrlo brzo su se pojavile usporedbe s adaptivnim tipkama na ThinkPadu X1 Carbon kojeg je Lenovo ponudio još 2014. godine.

Kineski proizvođač je u međuvremenu odustao od te značajke, no nisu bili jedini koje su zanimale mogućnosti prilagodljivih tehnologija. U Microsoftu se adaptivnim tipkovnicama bave dulje od 15 godina. Njihov koncept adaptivnog hardvera datira još iz 1999., s idejom kako bi osobna računala mogla prikazivati akcijske tipke i prikrivati druge dijelove tipkovnice temeljem konteksta korištenja.

Steven Bathiche, direktor istraživanja u Microsoftovu odjelu za primjenjene znanosti, proveo je godine istražujući tipkovnice koje mijenjaju funkcijske tipke i akcije u skladu s aplikacijama na zaslonu. Ta se nastojanja možda čine zaostalima u odnosu na današnja sučelja za zaslone osjetljive na dodir, ali vidljivo je kako su u Redmondu istraživali velik dio koncepata koji su prisutni u Touch Baru na MacBooku.


Nakon niza prototipova - među kojima su bili projektori, zasloni osjetljivi na dodir i osnovne tipke za tipkovnicu - Microsoft je završio istraživanje 2009. s uratkom koji su nazvali adaptivna tipkovnica. Uključuje taktilnu tipkovnicu sa zaslonom ispod nje i programabilne tipke zaslona s velikim zaslonom osjetljivim na dodir iznad tipki.

U Microsoftu su eksperimentirali s aplikacijama i korisničkim iskustvima, nastojeći većinu interakcija prebaciti na tipkovnicu, gdje ruke obično počivaju. Ideja je bila vidjeti mogu li dodir i dinamičke kontrole temeljene na kontekstu podići produktivnost.

Svi primjeri u Microsoftovom istraživanju bili su na razini koncepta. Jedan od njih, naveden u priloženom desetominutnom videu, proširio je operativni sustav na područje osjetljivo na dodir na tipkovnici, kako bi se olakšalo prelistavanje i odabir dokumenata ili nedavno korištenih aplikacija.

Drugi primjer pokazuje kako se cijela tipkovnica mogla prilagoditi za situacije u kojima ne trebate klasični QWERTY u pojedinim aplikacijama. U Microsoftu su istraživali i kako omogućiti prikaz obavijesti (notifikacija) na zaslonu osjetljivom na dodir u tipkovnici.

Koncept je zanimljiv, ali nikad nije zaživio kao proizvod.

Više:Verge