OLED TRAKICA

Apple otkrio MacBook Pro sa zaslonom osjetljivim na dodir!

28.10.2016 u 14:20

Bionic
Reading

Jučerašnje događanje Apple je iskoristio kako bi predstavio nove MacBook Pro modele - njih ukupno tri. Dva skuplja modela krasi i prvi za Apple zaslon osjetljiv na dodir u svijetu njihovih računala. I prije nego se podignu nade - nije tu riječ o glavnom zaslonu od 13" ili 15", već o OLED minijaturi iznad tipkovnice koja se može prilagođavati ovisno o potrebama korisnika i aplikaciji. Bitnije od tog dodatka je svakako osvježenje hardvera, na kojeg su mnogi čekali već dugo vremena

TouchBar, zaslon izveden u OLED tehnologiji i osjetljiv na dodir na svom desnom kraju krije i TouchID senzor za čitanje otiska prstiju, koji funkcionira isto kao i na iUređajima. Cijeli ovaj zaslon zapravo je zamijenio funkcijske tipke s ranijih modela, no dostupan je samo na dva skuplja noviteta. Najjeftiniji MacBook Pro koji je sinoć predstavljen će stići s klasičnim funkcijskim tipkama. Većina stvari vezanih uz ovo je poznata iz brojnih ranijih glasina pa iznenađenja nije bilo.

S tim rečenim, MacBook Pro je doživio značajne izmjene hardvera i sada je usporediv s mnogo lakšim uređajima na tržištu - pa i Appleovim vlastitim tankim modelom MacBook Air. 13-inčni MacBook Pro je tako debljine svega 14,9 milimetara, uz 23 posto manje dimenzije. 15-inčni model je pak stanjen na 15,5 milimetara te zauzima čak 20 posto manje obujma.

Pored toga, glavni zaslon noviteta je 67 posto svjetliji, pruža 67 posto bolji kontrast i pruža pogled na 25 posto više boja od prošle generacije. Srce 15-inčnog modela čine Intelovi procesori (do četverojezgrenog Core i7), do 16GB radne memorije i Radeon (Polaris) grafika, do 2,3x brža od one na ranijim modelima. 13-inčno izdanje je dostupno s Intel Core i5 i Core i7 procesorima i Intel Iris Pro grafikom, dvostruko bržom od prethodnog modela. Oba modela donose i superbrzu memoriju za pohranu.

Prošeta li se još malo po nešto izmijenjenim kućištima, vrlo lako će se uočiti i golemi touchpad. Dvostruko su veći nego ranije, a donose Force Touch funkcionalnost. Za Apple je USB-C utor stvar prioriteta pa su prijenosnike opremili s isključivo četiri takva priključka (Thunderbolt 3) te uz 3,5-milimetarski audio priključak, koji srećom nije 'mrtav' i na prijenosnicima kao na novom iPhoneu.

Međutim, nije sve samo dobro. Apple je uklonio utor za SD kartice, a uklonio je i magsafe utor za punjenje uređaja. Što se tiče cijene, ona je očekivano visoka za ovakve uređaje. Osnovni novi 13-inčni MacBook Pro počinje od relativno prihvatljivih 1.499 dolara, no stiže bez TouchBar OLED trakice. Za takav model valja izdvojiti 1.799 dolara, punih 300 dolara više. Početna cijena 15-inčnih modela je 2.399 dolara.

Usprkos očekivanjima da će Apple obnoviti i Mac Mini, Mac Pro i iMac linije, to se nije dogodilo pa je sudbina ovih sad već dobrano zastarjelih uređaja prilično upitna.