U KOŠTAC S KONKURENCIJOM

Microsoft je na Gamescomu pokazao snagu Xboxa One

05.08.2015 u 15:00

Bionic
Reading

Microsoft je spreman za Gamescom i 2016, a kako bi to dokazao, predstavio je moćni popis eskluziva i noviteta

Kao i prošle godine u ovo doba, dolazi vrijeme kada fanovi videoigara svoj pogled obraćaju prema Kölnu gdje se odvija sajam igara Gamescom. Prisutnost velikih igrača, pa tako i Microsofta, doista je izvjesna stvar, što donekle umanjuje šok-vrijednost ovog članka, no što ćete. Barem su prikazali što ćemo igrati na Xboxu One i Windowsima 10 krajem ove i tijekom iduće godine.

Da, centralni fokus ovogodišnje jednosatne prezentacije bili su Windowsi 10 i Xbox One, novi tandem koji će, ako pitate Microsoft, biti nerazdvojivo savezništvo u domu svakog ljubitelja videoigara. Kako bi se za to pobrinuli, Microsoftovci su za ovaj studeni najavili nadogradnju Xboxa Onea na Windowse 10 (novo sučelje uključeno) te predstavili cross play i cross buy. No o tome ćemo malo kasnije.

Što se predstavilo na ovogodišnjem sajmu, dijelom je već viđeno. Novi naslovi zauzeli su stražnje sjedalo pred velikim brojem dobro etabliranih i već objavljenih franšiza čiji datum izlaska kotira u gore navedenom razdoblju, odnosno krajem ove i početkom iduće godine.

Stoga ćemo, nevaljalci kakvi jesmo, prvo spomenuti baš nove naslove. Najveće iznenađenje ovogodišnje prezentacije bio je Halo Wars 2 koji je bio predstavljen u kratkom CGI foršpanu. Kakva će biti igra? Stvarno nemamo pojma. Ono što je sigurno je da se na igri radi te da ćemo više o njoj čuti tijekom idućih mjeseci.

Halo Wars 2 teaser

Drugi naslov koji je za Xbox One predstavio jedan od najvećih (do nedavno) indie developera Mojang je Cobalt, 2D pucačina napravljena za vrhunsko kooperativno iskustvo.

Cobalt trailer

Što se ostatka indie ekipe tiče, predstavili su se naslovi poput Wormsa, Arka i retro avanturama inspiriranog Thimbleweed Parka. Igra koja svaki put kad je predstave izgleda sve jezivije i jezivije je Compulsion Gamesov We Happy Few.

We Happy Few Gamescom trailer

U krupnom planu su, naravno, bile vremenske i platformske ekskluzive. Lara Croft: Rise of The Tomb Raider dobio je novi gameplay foršpan u kojem naša heroina pomoću luka i strijele stoički eliminira pola kampa do zuba naoružanih specijalaca.

Rise of The Tomb Raider Gamescom trailer

Drugi doista impresivni foršpan je onaj za Crackdown 3 u kojem, kao što ste i očekivali, sve leti u vražju mater. Ono što, sigurni smo, niste mislili da doslovno sve leti u vražju mater. E, pa pripremite se jer ćete u igri moći uništiti apsolutno sve. SVE, kažemo.

Foršpan za novi Dark Souls 3 morbidan je kao i oni njegovih prethodnik, no drago nam je vidjeti kako neke franšize dobro znaju čega se trebaju držati, te to isto nastavljaju raditi s fantastičnom količinom elana.

Tematski krindžfest pod imenom Homefront: The Revolution obećao je masivnu količinu zabave u multiplayer eskapadama smještenim u srce (smijem se na glas dok ovo pišem) Sjevernom Korejom okupirane Amerike.

Quantum Break, koji je osmišljen kao multimedijski hibrid igrane serije i videoigre jedan je od najbolje režiranih trailera ove prezentacije i osobno mogu reći kako se radi o vjerojatno prvom najavljenom Xbox One naslovu zbog kojeg bi kupio Xbox One.

Što se sporta tiče, Microsoft očigledno zna gdje drži sajam, pa je za Gamescom priredio samo trailer za novu, ekskluzivnim sadržajem nakrcanu, Fifu 16

FIFA 16 Legends trailer

Konačno, predstavljen je i novi 'gameplay' Scalebounda u kojem kreator igre kojem očito fali entuzijazma (koji je neki dan, ne pretjerujem, zbog neprofesionalnosti opsovao Microsoft na Twitteru) 'igra' prethodno snimljeni materijal. To je, pretpostavljam, bio razlog zbog kojeg je ona sporna objava na Twitteru uopće nastala.

Što se same Microsoftove konzole tiče, očigledno je kako njezini autori misle unaprijediti zbir sadržaja i mogućnosti koje ona može pružiti. Od streamanja videoigara na Windowse 10, preko kompatibilnosti svih periferija s tim istim Windowsima 10, pa sve do nove mini tipkovnice koju možete uštekati u kontroler, očigledno je kako MS ne planira stati s prodajom hardvera. Dapače, on želi da mi na njega trošimo sve više i više. Opet, u drugu ruku, podrška za novi operativni sustav vrlo je lijepa stvar koja će mnogim gejmerima koji imaju PC i Xbox One uvelike olakšati život.

Sve u svemu, makar su svi prezentatori osim Phila Spencera zvučali kao da recitiraju himnu pred streljačkim vodom, činjenica je kako je Microsoft spreman za iduću godinu. Hvatanje koraka za odmaklim PlayStationom 4 sve je izvjesnije, a uspješna godina po pitanju ekskluziva i noviteta mogla bi pomoći Xboxu One da nadoknadi izgubljeno.