android s dva ekrana

Microsoft ima službeni datum izlaska Surfacea Duo, a poznata je i cijena

14.08.2020 u 14:03

Bionic
Reading

Američki proizvođač je službeno predstavio najnoviji Android s dva ekrana pod imenom Surface Duo, objavio tehničke specifikacije i cijenu koja će mnogima, predpostavljamo, stvoriti knedlu u grlu

Microsoft je, ovog puta službeno, objavio datum izlaska svojeg smartfona s dva ekrana. Surface Duo u dućane diljem SAD-a dolazi 10. rujna po cijeni od 1399 dolara za startni model.

Raskošni Android će tako imati dva razdvojena 5.6 inčna OLED ekrana rezolucije 1800 puta 1350 piksela s omjerom 4:3 koji zajedno čine zaslon dijagonale 8.1 inča s radnim prostorom od 2700 puta 1800 piksela s omjerom ekrana 3:2. Uređaj se rasklapa kao Samsungov Galaxy Fold, no dolazi sa Gorilla Glassom te funkcionira na sličan način kao PC računala s nekoliko monitora.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Microsoft

Što se kamerice tiče, ona nije neka sreća. Riječ je jednoj kameri s objektivom od 11 megapiksela koja dolazi sa automatski modom za noćno snimanje, HDR-om i sedmerostrukim 'super zoomom'. Kamera podržava 4K i 1080p videe na 30 i 60 FPS-a uz beneficije elektroničke stabilizacije slike.

Startni Surface Duo dolazi sa Qualcomm Snapdragonom 855, 6 GB RAM-a i do 256 GB zapremnine, uređaj ne podržava 5G i dolazi sa osnovnom zaštitom u obliku maskice u kutiji.

Kompanija je u uređaj ugradila i dvije baterije koje sveukupno nude 3577 mAH, što je osjetno manje od konkurencije (Galaxy Fold dolazi sa 4380 mAh). Untoč svemu ovome, Microsoft se i dalje hvali radnim vijekom od 15.5 sati lokalnog pregleda videa, do 10 dana standbyja i 27 sati razgovora.

Uređaj će moći pokretati sve aplikacije za Android, a najveće će beneficije dobiti Office koji je posebno adaptiran za novi sustav od dva ekrana. Za otvaranje aplikacija uređaj će koristiti algoritam koji predviđa najoptimalniji prikaz. Primjerice, ako na jednom ekranu otvarate poveznicu, stranica će se otvoriti na drugom.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Microsoft

Microsoft je napravio API-je za aplikacije na dva ekrana koje rade u kodnom sustavu Androida te ih planira proslijediti drugim proizvođačima i vanjskim strankama. Surface Duo je sveobuhvatniji pokušaj stvaranja svijeta u kojem uređaji sa dva ekrana imaju nekakvog smisla. Jedino pitanje je koliko ovo rješenje zbilja rješava pitanje mobilnog ureda i koliko je ono zapravo praktično na svakodnevnoj bazi.