WINDOWS POSVUDA

Microsoft i Qualcomm donose punokrvne Windowse 10 u mobilni svijet

09.12.2016 u 10:23

Bionic
Reading

Microsoft je na događanju WinHEC u Kini otkrio veliko iznenađenje - surađuju s Qualcommom, divom u svijetu mobilnih čipova, kako bi donijeli 'puno iskustvo korištenja Windows 10 OS-a na mobilne uređaje'. U praksi ovo znači ne tek pokretanje OS-a na ARM ekosustavu, već i x86 Win32 aplikacija. Da, jednog dana bi na mobilnom telefonu korisnici mogli zaigrati i Crysis, vjerovali ili ne

Raniji Microsoftov (propali) pokušaj - Windows RT, također je donio 'puni OS' na ARM arhitekturu, no tu su se mogli pokretati tek posebno napisani programi i aplikacije. Microsoft je s Qualcommom odlučio napraviti korak dalje u toj priči te omogućiti pokretanje bilo kakvog zamislivog programa kao na običnom računalu.

Nisu u igri sada tek pametni telefoni, već i ultralaki prijenosnici koji bi mogli konkurirati Chromebook računalima uz kudikamo više mogućnosti. Za potrebe demonstracije, Microsoft je na događanju iskoristio uređaj kojem srce čini Qualcommov čip Snapdragon 820 te na Windows 10 Enterprise pokrenuo Adobe Photoshop bez ikakvih problema.


'Prvi put u povijesti, naši korisnici će moći iskusiti Windows kakvog poznaju sa svim mogućnostima na istinski mobilnom, učinkovitom i uvijek povezanom PC-ju', naglasio je Microsoft. Zanimljivo je kako je Microsoft izbjegavao spomenuti Surface Phone, osvrnuvši se na Windows 10 računala s mobilnom povezivosti. Treba li sljedeće godine radije očekivati Surface Mini - a ne pametni telefon?

x86 emulacija je ograničena te je podržano izvođenje tek 32-bitnog materijala. Jedan od brojnih mogućih upita za Microsoftove i Qualcommove planove je brzina izvedbe ovakvog načina rada, jer x64 nije jednostavno emulirati, da se o resursima i ne govori. No, stvar možda bude dovoljno dobra za potrošačke mase, a u Microsoftu zadovoljno mogu reći kako je Windows sada uistinu dostupan - posvuda.

Microsoft i Qualcomm su izjavili kako prve uređaje valja očekivati u drugom dijelu 2017. godine.