MALE TAJNE

Microsoft Hololens je potpuno gol, evo što krije

07.05.2016 u 09:48

Bionic
Reading

Microsoftov HoloLens je vrlo uzbudljiv gadget i komad tehnologije, no usprkos svim dosadašnjim demonstracijama malo riječi je bilo o tome što ga sve čini. Kako su developeri nedavno počeli primati svoje primjerke uređaja, konačno je otkrivena i cijela slika što od hardvera čini srce ove 'spravice'

O samom HoloLensu je bilo već dosta riječi, a bilo je tu i nekih zbunjujućih elemenata. Otkrivanju 'magije' ovaj put je pomogao portal Windows Central, koji je pokrenuo AIDA64 Mobile alat za dijagnostiku i prikaz informacija o hardveru.

Za rad gadgeta od tri tisuće dolara služi Windows 10 OS u 32-bitnom izdanju. Za procesorske zadaće služi Intel Atom x5-Z8100 na radnom taktu od 1,04GHz (Intel Airmont, 14nm tehnologija), a za GPU/HPU služi HoloLens Graphics sustav. Posrijedi je rješenje koje je posebno napravio Microsoft, a sposobno je navodno obraditi terabajte informacija iz svih senzora HoloLensa u stvarnom vremenu. Posebno je zanimljivo da je Intelov procesor uparen s tek 2GB radne memorije.


Naravno, HoloLens još nije spreman za masovno tržište, a veliko je pitanje što će mu činiti hardver po izlasku - s obzirom da je Intel nedavno naglo odustao od (dijela ponude) Atom čipova. Što se tiče spremišnog prostora u postojećem izdanju Microsoftovog gadgeta, slobodnog prostora ima 54GB, od ukupnih 64GB. Baterija je od 16,5Wh, što je dovoljno za nekih dva sata rada - mnogo manje od pet i pol sati koje se ranije spominjalo. Naravno, sve ovisi o načinu uporabe i koliko je grafički zahtjevan materijal koji se pogoni.

Što donosi budućnost za svijet potrošača ovisit će o planovima u Redmondu, ali i radu developera na prilično skupocjenom gadgetu.