DRAGOCJENI PROSTOR

Međunarodna svemirska postaja dobit će 'hotel za robote'

04.12.2019 u 13:08

Bionic
Reading

Prva dva 'gosta' bit će dva robota Robotic External Leak Locators (RELL), čiji je posao pronaći rupe na vanjskom trupu svemirske postaje

Američka svemirska agencija NASA će na Međunarodnu svemirsku postaju poslati nešto što nazivaju 'hotelom za robote'. Lansiranje je zakazano za ovaj tjedan, raketom Falcon 9 tvrtke SpaceX.

Robotic Tool Stowage (RiTS), kako glasi službeni naziv opreme koja će biti poslana u orbitu, u stvari je skladište, odnosno garaža u koji će roboti biti odlagani dok ih se ne koristi kako bi ih se zaštitilo od radijacije, mikrometeora i drugih opasnosti koje na njih vrebaju u svemiru.

pregled

Zanimljiva godina: Ovo su neka od najvećih znanstvenih otkrića u 2019.

Pogledaj galeriju

Prva dva 'gosta' bit će dva robota Robotic External Leak Locators (RELL). Njihov je posao pronaći rupe na vanjskom trupu svemirske postaje.

Dosad su ih pohranjivali u samoj postaji, ali tako zauzimaju puno dragocjenog prostora. Uz to, trebaju biti kalibrirani prije no što ih se pošalje na obavljanje zadaće, što traje punih 12 sati.

Kako će njihov 'hotel' biti smješten van postaje, robotska ruka Dextre lakše će ih dohvatiti i poslati na posao, piše Tech Crunch.