SAVRŠENSTVO SVEMIRA

Među zvijezdama otkrivena misteriozna spirala

07.03.2011 u 08:26

Bionic
Reading

U sustavu zvijezda poznatom kao LL Pegasi snimljena je fascinantna pravilna spirala čije podrijetlo i prirodu zasad nitko od stručnjaka ne može sa sigurnošću objasniti

NASA-ini astronomi pretpostavljaju da neobična spiralna struktura svijetli jer reflektira sjaj okolnih zvijezda. Pojava je vjerojatno povezana s ulaskom zvijezde u binarnom sustavu u fazu stvaranja planetarne maglice, odnosno nebule, u kojoj je izbacila svoju vanjsku atmosferu iz koje će se kasnije formirati planeti. Zvijezda se na fotografiji ne vidi od gustih slojeva plinova i prašine.

Golema spirala s više od četiri potpuna zavoja široka je oko jedne trećine svjetlosne godine. Znanstvenici su već ranije snimili stvaranje koncentričnih ljuštura pretplanetarne nebule, međutim nijedna dosad nije bila tako pravilnog - gotovo savršenog spiralnog oblika.

Mark Morris s Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu i njegov tim astronoma kažu da se materijal od kojeg je maglica sastavljena širi brzinom od oko 50.000 km na sat. Na temelju tih podataka i međusobne udaljenosti krakova izračunali su da je za nastajanje novog sloja potrebno oko 800 godina, koliko vjerojatno treba zvijezdama da se okrenu jedna oko druge. Za kruženja binarnog sustava jedna od zvijezda postupno ispušta materijal koji se potom širi i stvara spiralnu maglicu.

Neobična pojava u zviježđu Pegaza dobila je naziv IRAS 23166+1655.

Fotografiju je u infracrvenom dijelu spektra snimio svemirski teleskop Hubble.

Snimka podsjeća na slavnu Van Goghovu sliku 'Zvjezdana noć', a pokazuje što se može dogoditi zvijezdama koje imaju mase u rasponu od pola do osam Sunčevih. One ne eksplodiraju kao supernove, već ispuštaju plinove koji se šire svemirom. (Klikom uvećajte fotografiju)