OPREZ, TROJANAC

'Ljute ptičice' postale jako zločeste

20.12.2012 u 09:33

Bionic
Reading

SMS poruka s linkom na 'besplatnu' verziju popularnih igrica za Android uređaje skriva podli program koji iskorištava mobilne uređaje za slanje neželjenih SMS poruka što većem broju ljudi

Linkovi na 'besplatne' verzije popularnih igrica Angry Birds Star Wars i Need for Seed Most Wanted iskorištene su u širenju spama putem pametnih telefona, otkrila je tvrtka za računalnu sigurnost Cloudmark

Dotične igrice samo su neke u nizu igrica za pametne telefone pogonjene Androidom koje se zaražene trojancem, programom za slanje neželjenih poruka putem SMS-a.

Nakon što korisnik instalira igricu, zaražena aplikacija kontaktira web server od kojeg dobije listu brojeva telefona na koje počinje slati neželjene SMS poruke.

U poruci primateljima nudi link za besplatnu verziju popularnih igrica za Android.

No link ne vodi na Google Play, već na servere u Kini.

Zanimljivo je kako aplikacija skriva svoju aktivnost od korisnika.

Mijenja popis poslanih poruka, ali i kontrolira dolazne poruke kako bi izbrisala bilo kakav odgovor s ciljanog broja koji bi mogao upozoriti korisnika da je njegov uređaj inficiran.

Iako je trenutačno broj zaraženih uređaja relativno nizak i fokusiran na području SAD-a, dnevno se na taj način pošalje više od 500 tisuća neželjenih poruka.

Iz Cloudmarka upozoravaju kako je ovo samo početak takvog načina iskorištavanja korisnika.

'Ovakav napad mijenja ekonomsku isplativost SMS spama, jer spamer više ne mora plaćati za odaslane poruke', ističu iz Cloudmarka.

Dodaju kako je najjednostavniji način zaštite ne otvarati sumnjive linkove koji dolaze u SMS porukama i preuzimati igrice samo putem Google Playa.