STIGLA ZABRANA

Ljubitelji parilica, Apple ima lošu vijest za vas

18.11.2019 u 10:01

Bionic
Reading

U trgovini aplikacijama diva iz Cupertina više neće biti moguće pronaći aplikacije vezane uz vejpanje

U Appleu su iz trgovine App Store uklonili sve aplikacije vezane uz parilice. Na to su ih potaknula upozorenja stručnjaka kako proizvodi za parilice i e-cigarete predstavljaju 'krizu javnog zdravstva i epidemiju među mladima'.

Ujedno su i dopunili smjernice za recenziranje aplikacija kako bi naglasili da poticanje ili omogućavanje korištenja proizvoda iz te kategorije nisu dozvoljene aktivnosti.

JEDNOSTAVNO IH OBOŽAVA

Oprah odabrala i omiljene gadgete: Ovo je njen popis

Pogledaj galeriju

Još od lipnja ove godine u App Storeu nije bilo moguće dodavati nove aplikacije za pobornike vejpanja, dok prodaja punjenja za te uređaje nikad nije ni bila dozvoljena.

Ukupno je 181 aplikacija uklonjena, uključujući igre i prateće aplikacije koje su omogućavale upravljanje raznim značajkama na uređajima. Dosad preuzete aplikacije nastavit će neometano funkcionirati.

Appleova odluka došla je nakon što je tajanstvena ozljeda pluća povezana s parilicama ubila najmanje 42 osobe. Točan uzrok nije poznat, ali u američkoj organizaciji Centers for Disease Control and Prevention (CDC) su naveli kako je mogući krivac kemikalija za zgušnjavanje koju se dodaje u proizvode za vejpove.

Parilice su i prije bile sporne zbog rizika od eksplozije baterije koja ih pogoni i visoke razine korištenja među tinejdžerima, piše Verge.