ekologija

Lice i naličje pandemije: udišemo kvalitetniji zrak, ali trošimo puno više jednokratne plastike

  • Autor: M.S./Hina
  • Zadnja izmjena 06.11.2020 12:58
  • Objavljeno 06.11.2020 u 12:58
Naličje pandemije je nagli rast uporabe plastike, od zaštitnih sredstava do jednokratkog pribora za jelo

Naličje pandemije je nagli rast uporabe plastike, od zaštitnih sredstava do jednokratkog pribora za jelo

Izvor: Alamy / Profimedia / Autor: Alex Segre

Pandemija koronavirusa privremeno je poboljšala kvalitetu zraka i snizila emisije stakleničkih plinova, ali je povećala uporabu jednokratne plastike, upozorila je Europska agencija za okoliš

Emisije plinova s učinkom staklenika pale su znatno u 2020. godini u Europskoj uniji zbog mjera zatvaranja koje su smanjile gospodarske aktivnosti. Točni podaci o tome koliko su stvarno smanjene bit će poznati iduće godine, objavila je Europska agencija za okoliš (EEA).

Ograničenja u međunarodnom prometu koje su države donosile tijekom pandemije smanjile su putovanja, kako poslovna tako turistička što je rezultiralo smanjenom aktivnošću u prijevoznom sektoru, a upravo je on veliki izvor emisija plinova s učinkom staklenika.

Cestovni promet u Europi pao je, prema procjenama, za 57 posto ove godine u usporedbi s 2019., navodi Međunarodna unija za cestovni promet (IRU). Strmoglavio se i zračni promet, navodi Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva (IATA).

Upotreba jednokratkog plastičnog posuđa i pribora za jelo porasla je u doba pandemije

Upotreba jednokratkog plastičnog posuđa i pribora za jelo porasla je u doba pandemije

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: Pamela Au

Razine buke i onečišćenja pale su jer cestama prometuje manje vozila djelomice zbog zatvaranja gospodarstva u proljeće 2020. Međutim, nakon što su bile ukinute mjere zatvaranja, razine onečišćenja vratile su se na prethodne razine, navodi EEA sa sjedištem u Kopenhagenu.

Naličje pandemije je nagli rast uporabe plastike koja se koristi u izradi proizvoda za zaštitu od zaraze, kao što su higijenske maske, rukavice i zaštitni ogrtači.

Drugi razlog povećane uporabe plastike je taj što su se brojni restorani u Europi zbog pandemije preusmjerili na pripremu hrane isključivo za dostavu pri čemu pakiraju obroke u jednokratno plastično posuđe i služe plastični pribor za jelo, navodi EEA.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!