DOMAĆI WEB

Libar će vam pomoći pri izradi digitalnog sadržaja

21.01.2016 u 11:49

Bionic
Reading

Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet ima novu uslugu online za izradu, objavu i korištenje digitalnog sadržaja primjenjivog u nastavi

Libar može biti korišten pri izradi multimedijskih digitalnih dokumenata, prezentacija te e-knjiga u formatima .epub i .pdf.

Sastoji se od dvije komponente: web aplikacije namijenjene prvenstveno nastavnicima i profesorima s ciljem jednostavne online izrade digitalnog nastavnog sadržaja te mobilne aplikacije koja se preuzima na mobilne uređaje, namijenjene korištenju objavljenih digitalnih nastavnih materijala, sa svim funkcionalnostima e-čitača.

Pristup web aplikaciji ne zahtijeva prethodnu instalaciju na računalo. Temelji se na AAI@EduHr elektroničkom identitetu kojim korisnici pristupaju aplikaciji.

Aplikacija je prilagođena nastavnicima u osnovnim i srednjim školama te korisnicima bez velikog tehničkog predznanja, a odlikuje se jednostavnošću i intuitivnošću korištenja.


Osnovne funkcije web sučelja su: kreiranje digitalnog sadržaja, upravljanje sadržajem i grupama korisnika te objava sadržaja u mobilnoj aplikaciji. Digitalni sadržaj kreiran pomoću Libra može sadržavati tekst, slike, multimediju i kratke testove za samoprovjeru.

Sastavni dio usluge Libar je mobilna aplikacija pomoću koje možete preuzeti i čitati sadržaj u formatima .epub i .pdf kreiran unutar web aplikacije. Prijava korisnika kroz mobilnu aplikaciju odvija se na identičan način kao i kroz web korisničko sučelje - putem AAI@EduHr elektroničkog identiteta.

Za preuzimanje je dostupan sav sadržaj u navedenim formatima čiji ste autor, kao i sadržaji drugih korisnika ukoliko prava pristupa to dozvoljavaju.

Mobilna aplikacija podržana je na operativnim sustavima Android, Windows Phone i iOS.

Aplikacija je testno puštena u rad u studenom 2015. godine na CARNetovoj korisničkoj konferenciji CUC 2015, kada je organizirano i prigodno natjecanje za sudionike konferencije, a od 17 prijavljenih e-knjiga izrađenih pomoću Libra,  pobijedila je e-knjiga  korisnice Nastje Srok pod nazivom 'U potrazi za knjigom'.

Web aplikaciji je od trenutka puštanja u produkciju pristupilo 290 nastavnika koji su do sada izradili 72 digitalna sadržaja.

Više:Libar