PROZOR U RAĐANJE SVEMIRA

LHC stvorio prve male velike praskove

08.11.2010 u 14:17

Bionic
Reading

Stručnjaci koji rade na Velikom hadronskom sudaraču (LHC) danas su proslavili prve sudare iona olova u kojima se reproducira stanje svemira kakvo je vladalo neposredno nakon velikog praska

Početak eksperimenta ALICE, nakon sedam mjeseci uspješnih sudara visokoenergetskih protona, označava novu fazu u radu LHC-a.

'Jako smo uzbuđeni zbog ovog ostvarenja', rekao je dr. David Evans sa Sveučilišta Birmingham. 'U sudarima su stvoreni minijaturni veliki praskovi s najvišim temperaturama i gustoćama dosad. Ovi se procesi odvijaju u sigurnom kontroliranom okolišu u kojem smo stvorili temperature koji prelaze deset trilijuna stupnjeva, dakle milijun puta su više od onih u središtu Sunca', rekao je dr. Evans.

'Na tako visokim temperaturama čak i protoni i neutroni od kojih se sastoje jezgre atoma otapaju se i stvaraju vruću juhu kvarkova i gluona poznatu kao kvark-gluonska plazma. Fizičari se nadaju da će proučavanjem te plazme saznati više o tzv. snažnoj sili, jednoj od triju fundamentalnih sila prirode. Snažna sila nije zaslužna samo za održavanje jezgara atoma na okupu, već i za 98 posto njihove mase. Veselim se proučavanju malenog dijela tvari koja je ispunjavala svemir milijunti djelić sekunde nakon velikog praska', objasnio je dr. Evans.

Detektor ALICE težak 10.000 tona posebno je dizajniran za istraživanje ekstremnih uvjeta koji nastaju u sudarima iona olova. Ti sudari odvijaju se pri energijama od 2,76 TeV po nukleonskom paru što je 14 puta više od dosadašnjeg rekorda koji je držao Relativistic Hevy Ion Collider (RHC) u Brookhavenu u SAD-u.

Stabilni sudari postignuti su jutros u 11 sati i 20 minuta, a nedugo nakon toga detektori su već rekonstruirali putanje tisuća čestica koje su u njima nastale. Razvoj događaja u eksperimentima ALICE i CMS sada se može pratiti na posebnim stranicama.

 

Simulacija velikog praska u LHC-u