USPJEŠAN PRVI LET

Letjelica iz svemira donijela krv, urin i krastavce

29.10.2012 u 13:03

Bionic
Reading

Bespilotna teretna svemirska kapsula Dragon tvrtke SpaceX otisnula se s Međunarodne svemirske postaje (ISS) i sletjela u Tihi ocean u nedjelju, završivši time prvu američku misiju slanja zaliha na ISS otkad je prošle godine umirovljena NASA-ina flota raketoplana

SpaceX, privatna tvrtka iz Kalifornije, jedna je od dviju kompanija koje je izabrala NASA za prijevoz znanstvenih instrumenata i zaliha na 100 milijardi dolara vrijednu svemirsku postaju, zajednički projekt 15 zemalja.

Nakon uspješnog probnog leta u svibnju, SpaceX je 7. listopada raketom Falcon 9 iz Cape Canaverala na Floridi lansirao svoju prvu operativnu bespilotnu letjelicu Dragon. Tri dana kasnije ona je pristala uz ISS, svemirsku postaju koja kruži u orbiti oko Zemlje na visini od 400 km. U nedjelju se Dragon otisnuo s ISS-a, a povratak na Zemlju završio je padom u vode Tihog oceana zapadno od meksičkog poluotoka Baje Californije.

Za razliku od ruskih, japanskih i europskih transportera, Dragon je dizajniran za višestruke letove. Na Zemlju je vratio 759 kg dijelova opreme i znanstvenih uzoraka, među kojima i stotine uzoraka mokraće i krvi članova posade te krastavaca uzgojenih u svemiru. Sljedeće putovanje na ISS planirano je za siječanj.

Kompanija SpaceX potpisala je s NASA-om ugovor vrijedan 440 milijuna dolara prema kojem bi trebala konstruirati letjelice koje bi na ISS mogle prevoziti i astronaute, a ne samo teret. Probno lansiranje trebalo bi se održati 2015. NASA se nada da će taksi usluge SpaceX-a do 2017. prekinuti monopol na prijevoz astronauta koji nakon umirovljenja raketoplana ima Rusija.