pomaci na tržištu

Lenovo, HP i Dell slave: Postoji dobar razlog zašto je nakon osam godina povećana isporuka osobnih računala

15.01.2020 u 15:26

Bionic
Reading

Godine 2018. već je zabilježen prvi tromjesečni rast nakon dužeg vremena, no lani je napokon cijela godina završila u plusu

Svjetsko tržište osobnih računala poraslo je prvi put u posljednjih osam godina, pokazala su istraživanja tvrtki IDC i Gartner. IDC je izračunao da je isporuka računala širom svijeta porasla za 2,7 posto, na 266,7 milijuna uređaja, dok je Gartner zabilježio rast od 0,6 posto, na 261,2 milijuna uređaja.

Godine 2018. već je zabilježen prvi tromjesečni rast nakon šest godina stagnacije, no lani je napokon cijela godina završila u plusu. Prvi put nakon 2011.

Postoji razlog zašto se razlikuju podaci do kojih su došle dvije agencije za istraživanje tržišta. I Gartner i IDC u svoje kalkulacije uzimaju stolna i prijenosna računala te tablete kakav je Surface, no Gartner ne vodi podatke o prodaji Chromebookova.

Obje agencije pomake na tržištu zahvaljuju nadogradnjama na sustav Windows 10. Naime, Microsoft je upravo ugasio podršku za svoj operativni sustav Windows 7 pa su brojni klijenti širom svijeta bili prisiljeni na nadogradnju sustava i zamjenu uređaja.

Od rujan prošle godine Windows 10 instaliran je na 900 milijuna uređaja, navodi Microsoft. Podaci NetMarketShare sugeriraju da još uvijek postoje milijuni računala koji tek trebaju obaviti nadogradnju, a sustav Windows 7 i dalje se koristi na više od 30 posto stolnih računala.

Pobrojali smo najzanimljivija računala CES-a 2020 Izvor: Lenovo / Autor: Lenovo

IDC kaže da koristi od potrebe za nadogradnjom na novi operativni sustav vjerojatno neće dugo trajati. Iako stižu nove tehnologije, poput 5G i uređaja s dvostrukim i preklopnim ekranima, trebat će im vremena da se etabliraju. Slijedi i gašenje podrške za Windows 8, no tržišni udio ovog operacijskog sustava nemjerljivo je manji od onog koji je imao Windows 7.

Tri najveća proizvođača računala - Lenovo, HP i Dell - zabilježila su rast isporuka, no zato je lani pala potražnja za računalima koje proizvode Apple i Acer, piše The Verge.