afera 'stražnja vrata'

Trump ljut na Apple jer odbija pomoći FBI-u: 'Otključajte telefone i pomognite našoj velikoj zemlji, odmah!'

15.01.2020 u 09:17

Bionic
Reading

Američki predsjednik napao je u svom tvitu Apple zbog toga što kompanija nije pristala otključati dva iPhonea koja je napadač prošli mjesec koristio u pucnjavi u mornaričkoj bazi u Pensacoli na Floridi

'Cijelo vrijeme pomažemo Appleu u trgovini i mnogim drugim problemima, a ipak odbijaju otključati telefone koje koriste ubojice, dileri droge i drugi nasilni kriminalci. Oni će morati pomoći našoj velikoj državi, ODMAH! UČINITE OPET AMERIKU VELIKOM!, zagalamio je velikim slovima Donald Trump u svom predsjedničkom tvitu.

Trumpovo spominjanje 'pružanja pomoći Appleu' odnosi se za razgovore proizvođača iPhonea s Bijelom kućom oko izuzeća od planiranih nameta na robu koja se uvozi iz Kine.

  • +5
Raspakirali smo Apple iPhone 11 Pro Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Direktor Applea Tim Cook povezao se s Trumpom i njegovom administracijom ne bi li ga uvjerio da odustane od oporezivanja koje bi ozbiljno naštetilo kompaniji koja svoje uređaje uglavnom proizvodi u Kini.

Prošli mjesec Apple je za dlaku izbjegao 15 posto carine jer je Trump pristao odgoditi uvođenje nameta. Povećanje cijene moglo bi smanjiti potražnju za iPhoneima za šest do osam posto, predviđaju stručnjaci, podsjeća Business Insider.

Trumpov tvit dolazi nakon što je glavni tužitelj William Barr rekao da Apple nije pružio FBI-u 'nikakvu suštinsku pomoć' u njegovoj istrazi.

Američki predsjednik Donald Trump krajem prošle godine posjetio je Appleove pogone u teksaškom Austinu Izvor: Društvene mreže / Autor: CNBC Television

Apple pak tvrdi da su njihovi odgovori na brojne zahtjeve bili 'pravovremeni i temeljiti' te da su pružili 'razne informacije povezane s istragom', uključujući sigurnosne kopije s iClouda, podatke o računu i transakcijske podatke za više računa.'

Ovo nije prvi put da je Trump kritizirao Apple po tom pitanju. Trump je 2016. pozvao na bojkot svih Appleovih proizvoda nakon što je kompanija odbila sličan zahtjev FBI-ja da otključa iPhone koji se koristio u pucnjavi u San Bernardinu.

iPhone 11 Unboxing Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Apple je u to vrijeme tvrdio da bi to zahtijevalo da FBI-i daju alate za suzbijanje šifriranja tvrtke, stvarajući 'stražnja vrata' koja bi se mogla koristiti za pristup drugim uređajima. Ito je nedavno na CES-u ponovila Appleova direktorica za privatnost Jane Horvath.