SJAJNA INICIJATIVA

Lego predstavio kockice s brajicom za djecu s oštećenjem vida

28.08.2023 u 09:25

Bionic
Reading

Lego kocke ostale su formativna i važna praksa za djecu diljem svijeta, dijelom zato što svatko u njima može uživati, bez obzira na lokaciju, jezik ili sposobnosti. Sada je danski proizvođač popularnih igračaka svoje Braille Bricks, poseban set za djecu s oštećenjem vida, učinio dostupnim svima. Kockice kodirane brajicom pomoći će prvenstveno slijepoj i slabovidnoj djeci da dodirom, primjerice, nauče abecedu

Set odgovara verziji brojeva i slova na brajici, s ispisanom verzijom simbola i slova, a moći će se kupiti od rujna za korištenje kod kuće. Dosad su specijalizirane kocke iz tvrtke nudili besplatno u nekoliko škola te institucijama za djecu s oštećenjem vida. Iz Lega se nadaju da će ta inicijativa pomoći roditeljima te braći i sestrama da zajedno uče brajicu. Paketi će sadržavati ideje za niz obrazovnih igrica koje obitelji mogu igrati zajedno.

Dok neki brajicu smatraju staromodnom, s obzirom na modernu tehnologiju koja može pretvoriti pisani tekst u izgovorenu riječ, slijepe i slabovidne odrasle osobe kažu da vole slobodu obavljanja više zadataka 'čitanjem prstima' dok istovremeno slušaju druge stvari. Učenje brajice putem Lega pritom čini cijeli proces zanimljivijim, bržim i pritom ruši barijere.

Europska unija slijepih (EBU) kaže da poznavanje brajice vodi do boljeg pravopisa, čitanja i pisanja, pridonoseći višim razinama obrazovanja i boljim mogućnostima zapošljavanja za one koji imaju oštećen vid.

Lisa Taylor, mama sedmogodišnje Olivije, rekla je za The Guardian: 'Olivia je prvi put otkrila Lego Brailleove kockice u školi i one su imale veliki utjecaj na njezinu znatiželju za brajicom. Prije toga joj je bilo teško početi sa simbolima, ali sada stalno napreduje'.

Olivia, koja je izgubila vid zbog tumora na mozgu u dobi od 17 mjeseci, rekla je: 'Mogu se igrati sa svojom sestrom. Volim pisati, graditi i igrati igrice'. Taylor je rekla da su kocke jednostavne za korištenje i da je Olivijina baka sada počela učiti brajicu zajedno s Taylor, njezinim suprugom i njihovom četverogodišnjom kćeri Imogen.

Jedni drugima mogu ostavljati brajeve 'bilješke' koristeći kockice postavljene na Lego ploče bez potrebe za korištenjem pisaćeg stroja za Brailleovo pismo koji trenutno posuđuju u školi, a usto lakše mogu pomoći Oliviji s domaćom zadaćom.

'Imati set kod kuće mijenja sve. Možemo se igrati brajicom zajedno kao obitelj, a ona može predstaviti brajicu svojoj maloj sestri. Lego Brailleove kocke su joj dostupne, ali nisu drugačije za drugu djecu, tako da se može igrati i učiti kao i svako drugo dijete', rekla je Taylor.

Paketi namijenjeni djeci od šest i više godina moći će se kupiti u šest zemalja engleskog govornog područja, uključujući UK, Irsku, SAD i Australiju, te pet zemalja francuskog govornog područja, uključujući Belgiju, Kanadu i Švicarsku. Sljedeće godine očekuje se lansiranje talijanske, njemačke i španjolske verzije.

Svaki paket, koji će u Ujedinjenom Kraljevstvu koštati 79,99 funti i prodavat će se online, uključuje 287 kocki u pet boja – bijeloj, žutoj, zelenoj, crvenoj i plavoj. Sve su kockice u potpunosti kompatibilne s ostalim Lego kompletima. Lego kaže da je taj potez dio nastojanja da svoje proizvode učini inkluzivnijima.

Rasmus Løgstrup, vodeći dizajner Lego Grupe za Brailleove kocke, rekao je da je tvrtka bila 'preplavljena tisućama zahtjeva da kocke budu dostupnije širem krugu'. 'Znamo da je ovo snažna platforma za društvenu uključenost i jedva čekamo vidjeti kako obitelji postaju kreativne i zabavljaju se igrajući se brajicom zajedno', rekao je Løgstrup.