Kraj jedne ere

Legendarni digitalni arhiv bit će, čini se, zauvijek ugašen u travnju ove godine

01.02.2024 u 10:24

Bionic
Reading

Više od tri desetljeća arhiva je bila ključni resurs za korisnike operativnog sustava IBM OS/2 i njegovih nasljednika, koji su nekoć žestoko konkurirali Microsoftovim Windowsima

U potezu koji označava kraj jedne ere, Državno sveučilište New Mexico (NMSU) nedavno je za 15. travnja ove godine najavilo zatvaranje svoje arhive Hobbes OS/2.

Više od tri desetljeća arhiva je bila ključni resurs za korisnike operativnog sustava IBM OS/2 i njegovih nasljednika, koji su nekoć žestoko konkurirali Microsoftovim Windowsima.

Hobbes je bio u nadležnosti Odjela za informacijske i komunikacijske tehnologije Državnog sveučilišta New Mexico.

Najraniji zapis kojeg su u Ars Tehnici pronašli o Hobbesovoj arhivi online je kolekcija CD-ROM-a Walnut Creeka iz 1992. koja je sakupila sadržaj arhive za izvanmrežnu distribuciju.

Star barem 34 godine, Hobbes je jedan od najstarijih softverskih arhiva na internetu, slično arhivima Sveučilišta u Michiganu i ibiblio na UNC-u.

Gašenje ne znači kako će datoteke koje su bile pohranjene u njemu zauvijek nestati. Naime, već su kopirane na druge lokacije, za što su se pobrinuli arhivist Jason Scott, kao i web odredište OS/2 World.com.

Kao i mnogi drugi arhivi, Hobbes je započeo kao FTP stranica. S vremenom je postao neprocjenjivom digitalnom vremenska kapsulom. I dalje možete pronaći stranicu s top 50 preuzimanja, koja uključuje uređivače zvuka i slike te verzije OS/2 klijenta e-pošte Thunderbird.

Arhiva sadrži tisuće OS/2 igara, aplikacija, uslužnih programa, alata za razvoj softvera, dokumentacije i poslužiteljskog softvera koji datiraju od pokretanja OS/2 1987.

Naslijeđe OS/2

OS/2 je započeo kao zajednički pothvat IBM-a i Microsofta, kao planirana zamjena za IBM PC DOS (također poznat i po nazivu MS-DOS).

Unatoč naprednim mogućnostima kao što su 32-bitna obrada i višezadaćnost, OS/2 se kasnije natjecao sa sustavom Windows.

Partnerstvo između IBM-a i Microsofta prekinuto je nakon uspjeha Windowsa 3.0, što je dovelo do različitih putova u strategijama razvoja operativnih sustava te dvije tvrtke.

Kroz iteracije kao što je serija Warp, OS/2 je uspostavio ključnu prisutnost u tržišnim nišama koja zahtijevaju visoku stabilnost, kao što su primjerice bankomati i sustav podzemne željeznice u New Yorku.

Danas je prisutan u specijaliziranim aplikacijama i u novijim verzijama (kao što je eComStation) koje održavaju dobavljači trećih strana, usprkos tome što su ga na širem tržištu zasjenili Linux i Windows.