NIJE DOČEKAO MILANOVIĆA

Larry Ellison više nije na čelu Oraclea

19.09.2014 u 15:34

Bionic
Reading

Ekstravagantnog suosnivača i direktora jedne od najvećih svjetskih informatičkih kompanija zamijenit će Safra Catz i Mark Hurd, dvoje ljudi iz vrha tvrtke

Ellison će ostati na funkciji izvršnog predsjednika i preuzeti ulogu direktora za tehnologiju.

Od 1977. godine, kada je Oracle pokrenut, Ellison je agresivnim poslovnim taktikama i golom snagom volje postupno tu tvrtku pretvorio u globalnog diva informatičke industrije, vrijednog 185 milijardi dolara (oko bilijun kuna), s gotovo 38 milijardi dolara (209 milijardi kuna) prihoda godišnje.

Odlazi u turbulentnim vremenima za softversku industriju. Računalstvo u oblaku (cloud computing) čini izlišnim brojne Oracleove proizvode (i plaćanje naknada i hardvera), u čemu prednjače konkurenti poput Salesforcea.


Tijekom prošle tri godine Oracleu ne ide više tako dobro - tijekom većine od zadnjih 12 tromjesječja rasla je za manje od pet posto.

Ellison je poznat po ekscentričnim potezima, poput kupnje otoka na Havajima i plaćanja globi zbog niskog leta zrakoplovom iznad San Josea. Kako tvrtke te veličine rijetko iznenada mijenjaju čelne ljude, moguće je kako je Ellisonov odlazak posljedica sukoba unutar kompanije, moguće s upravnim ili nadzornim odborom.

Catz i Hurd nastavit će se baviti i dosadašnjim poslovima. Catz će nadgledati proizvodnju, financije i pravne aspekte poslovanja, dok će Hurd upravljati prodajom, uslugama i globalnim odjelima. Za poslovanje će odgovarati upravnom odboru.

'Nas troje smo dobro surađivali tijekom nekoliko proteklih godina. Namjeravamo to nastaviti i u doglednoj budućnosti', naveo je Ellison u izjavi za javnost.

Hurd je u Oracle došao 2010. godine, nakon što je napustio mjesto direktora Hewlett-Packarda zbog otkrića niza netočnih izvješća o troškovima tijekom istrage o seksualnom zlostavljanju. Ellison se osobno zauzeo za njega i postavio ga na poziciju voditelja prodaje.

Catz je dulje u kompaniji, od 1999. godine. Kad preuzme dužnost, postat će 25. žena na direktorskoj poziciji među tvrtkama na popisu Fortune 500, što je najveći udio žena ikad. Na popisu najmoćnijih žena svijeta taj ju je časopis uvrstio na 14. mjesto.

Izvor: Fortune