ŠAČICA SAVJETA

Laptopi za studente: Evo na koje specifikacije paziti

06.07.2017 u 06:50

Bionic
Reading

Nikad nije bilo bolje uzeti prijenosnik nego danas. Tehnologija i masovna proizvodnja omogućila je pristup kvalitetnim računalima koja mogu raditi satima i satima na jednom punjenju. Pored četiri idealna prijenosnika, donosimo i pokoji tehno-savjet kojim se valja voditi pri kupovini

Očekivanja od kakvog prijenosnika drastično su viša no ikad prije, no baš kako i prva rečenica teksta govori - to je dobro. Danas se idealni prijenosnici za studente u mnogočemu preklapaju s općenito dobrim prijenosnicima, a najveća prepreka uživanciji u učenju i radu je zapravo - cijena. 

Što s cijenama?

Za studiranje teško da je potreban prijenosnik od 1.500 eura naviše. Tu se već ulazi u segment ekstremno snažnih računala ili općenito premium prijenosnika koji možda izgledaju i zvuče kul, no nisu idealan odabir osim ako se novaca istinski ima na bacanje. 

U rangu od cca 1.500 eura moguće je ugrabiti prijenosnik s čak 16GB radne memorije, što će biti ne samo dostatno za učenje, već i ozbiljan rad. 

U rangu od cca 700 eura, prijenosnici su obično u tzv. best buy kategoriji. Oni mogu ispuniti većinu očekivanja korisnika, a komponente su odgovarajuće brze. Ponekad najveća žrtva ove kategorije je kvaliteta prikaza na zaslonu i trajanje baterije, no daju se naći primjerci koji zadovoljavaju oba kriterija. 

S cijenama manjim od 700 eura, počinje se nalijetati na više kompromisa: u kvaliteti, brzini i trajnosti općenito. Usprkos tome, većina studoša će za osnovne zadaće biti zadovoljna i time, jer problematični prijenosnici počinju s cijenama od 500 eura naniže. 

Snaga klade valja

Srce svakog računala predstavlja CPU. Tu se valja pobrinuti da je u igri najnovija (sedma) generacija Intelovih Core čipova (Kaby Lake). Intelova rješenja su u pravilu boljih performansi, bolje proizvodne tehnologije i manje potrošnje baterije. 

Za studoše uistinu nije potreban Core i7, koji donosi najsnažnije procesore i integriranu grafiku, no kome je to potrebno treba računati i kako će njime opremljeni prijenosnici biti drastično skuplji od Core i5 rješenja. Za surfanje i rad u Office programima dostatan je i Core i3. 

Koliko na jednom punjenju?

Prijenosnici danas mogu raditi sate i sate na jednom punjenju. Ipak, i tu ima pozitivnih i negativnih iznenađenja, a kapacitet baterije se zna kriti pod okriljem brojnih marketinških tvrdnji (koje obično nisu istinite, posebno kad je riječ o 'satima rada'). Ovdje se valja posvetiti pretraživanju recenzija za svaki željeni uređaj i po mogućnosti posebno obratiti pažnju na segment testiranja baterija. Jesu li korišteni sintetički testovi ili stvarni rad? Kolika je razlučivost zaslona nekog modela (što je viša, šanse su da će baterija trajati mnogo kraće)? Pregrijavaju li se u radu?

Prenosivost je i dalje bitna

Kompaktniji su no ikad, no prijenosnici velike dijagonale zaslona i dalje znaju zauzimati solidne gabarite, čak i kada je riječ o kategoriji tzv. Ultrabook računala. Prenosivost je zapravo kombinacija trajanja baterije na jednom punjenju, dijagonale zaslona i mase uređaja. Tu svatko mora naći nešto za sebe i uvjete u kojima se želi koristiti laptop. Optimalno rješenje su 13-inčni prijenosnici tankih okvira oko zaslona. Ovi uređaji su danas nerijetko mase ispod 1,5kg. 

Spremišni prostor

S obzirom da današnji prijenosnici stižu s SSD pohranom, treba računati na manje slobodnog prostora, pogotovo kod jeftinijih modela. 128GB SSD pohrane zvuči dostatno, no u praksi se može pokazati nenadogradivim i nedostatnim rješenjem. S druge strane, 256GB SSD pohrane i dalje košta nešto više, no možda je vrijedno uložiti u to - ovisno za koje potrebe će se koristiti računalo. 

U krajnjoj liniji, uvijek je moguće nabaviti kakav vanjski pogon za pohranu, no to nije uvijek praktično - a i definitivno nije besplatno, piše MakeUseOf.

Kakve su onda preporuke za studentski prijenosnik? Evo tek nekoliko.

ASUS ZenBook UX330UA

Asusovo Ultrabook prijenosno računalo idealna je osnova za studoše kojima ne treba sirova snaga za primjerice 3D modeliranje. S početnom cijenom od kakvih 7.000 kuna, može se naći u nizu različitih konfiguracija. Preporuka za optimalno rješenje je Intel Core i5, 8GB radne memorije i 256GB SSD pohrane. Praktički neovisno o konfiguraciji, ZenBook UX330UA omogućit će 10 sati surfanja na jednom punjenju. 

Acer Spin 5

Acerov Notebook svojom pojavom otkriva kako definitivno nije Ultrabook kategorije. Ipak, riječ je o 2-u-1 hibridnom računalu kojim se može upravljati dodirom, a niže je početne cijene od spomenutog ZenBooka (početna cijena je nešto ispod 6.000 kuna). Možda nema vrhunske karakteristike ili kvalitetu izrade, no riječ je o dobrom omjeru uloženog i dobivenog. 

Novi Surface Pro

Novi Surface Pro cjenovno počinje od visokih 1.500 eura, no iako izgleda poput prethodnika, riječ je o potpuno novom križancu tableta i laptopa. Premium cijena donosi i premium značajke pa tako Surface modeli (osim Core i7 izdanja) ne trebaju aktivno hlađenje ventilatorom, imaju solidno trajanje baterije i prenosiviji su od brojnih Ultrabook računala. Negativna strana priče je to da olovku i tipkovnicu za upravljanje sadržajem valja kupiti zasebno, no cijeli paket pruža nevjerojatnu fleksibilnost koju će cijeniti bilo koji student.

Dell XPS 15

Ovo Dellovo računalo namijenjeno je društvu kojem je potrebno apsolutno sve - brze komponente, vrhunska kvaliteta prikaza, trajna baterija i prenosivost. Najjeftinije izdanje počinje već od kakvih tisuću eura, no donosi tek Core i3 procesor i uobičajenu HDD pohranu umjesto brzog SSD-a. Kome je potonje bitno, cijene počinju od nešto viših 1.350 eura a ovisno o konfiguraciji (dodavanje zaslona osjetljivog na dodir, visoke razlučivosti i sl.) cifra može skočiti još mnogo više. Bilo kako bilo, XPS 15 teško da može biti pogrešan odabir, neovisno o tom za koju svrhu treba služiti. 

Upamtite još jednom ovih nekoliko savjeta

  • Za uređivanje dokumenata, vođenje bilješki i surfanje, nije potrebno ništa van Intelovog Core i3 procesora. Za sve ostalo, i5 ili i7 su optimalan izbor.
  • Uvijek gledajte da marketinški materijal govori o više od sedam sati rada na jednom punjenju. U stvarnosti taj iznos može biti i upola manji.
  • Obavezno gledajte na nešto lakše od dva kilograma - posebno ako ćete prijenosnik često...pa, prenositi
  • 13" ili 15" solidan su izbor. Neka vas ne zavaraju druge dijagonale (manje ili veće).
  • Tražite SSD pohranu umjesto HDD-a. Ne samo da je riječ o bržem rješenju, već i manjoj potrošnji. 
  • FullHD zaslon vam je više no dovoljan. Na tržištu je sada već dosta zaslona više razlučivosti, no u praksi vam oni definitivno ne trebaju
>