OD 8. STUDENOG

Kreću Web detektivi, jesu li vaši klinci među njima?

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 02.11.2016 15:32
  • Objavljeno 02.11.2016 u 15:32
radionica web detektivi

radionica web detektivi

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Microsoft Hrvatska

Tijekom idućih pet tjedana bit će održane radionice o računalnoj sigurnosti u kojima će sudjelovati ukupno 100 djece osnovnih škola iz pet slavonskih županija

Od sljedećeg tjedna u osnovnim školama u Slavoniji kreće projekt Web detektivi. Pokrenuli su ga nevladina udruga Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u partnerstvu s Microsoftom Hrvatska i u suradnji s Odjelom prevencije Policijske Uprave Osječko-baranjske županije.

Cilj projekta je povećati razinu znanja i svijesti o posljedicama zloupotrebe interneta i društvenih mreža, te doprinijeti općoj sigurnosti djece, kao korisnika interneta, podizanjem razine pristojne internetske komunikacije te educiranjem djece, mladih, roditelja i nastavnika o odgovornom i savjesnom korištenju interneta.

Web detektivi su djeca obučena za prepoznavanje i prijavljivanje neprimjerenog sadržaja na internetu pa će se u idućih pet tjedana održavati radionice u kojima će sudjelovati ukupno 100 djece osnovnih škola iz pet županija - Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske.


U pet škola u navedenim županijama bit će održane po dvije radionice, a teme će biti Obrazovanje o internetu i pravilima korištenja interneta te Kako postupiti u slučaju neprimjerenog sadržaja na internetu.

Prva radionica, u trajanju od 45 minuta, odvijat će se s udaljene lokacije putem programa Skype for Business dok će druga radionica biti održana na samoj lokaciji.

Po završetku radionica svaki će sudionik dobiti službenu diplomu i iskaznicu Web detektiva, kako bi se naglasila potvrda stečenih znanja i vještina te važnost djelovanja svakog pojedinca u sprječavanju zlostavljanja.

Temeljem jedinstvenog koda s iskaznice moći će prijaviti neprimjereni sadržaj putem dojavnog internet obrasca i time ispuniti svoju zadaću Web detektiva koja uključuje prijavljivanje međuvršnjačkog nasilja putem interneta.

'Iznimna je važnost digitalnih sposobnosti mladih i djece u današnjem svijetu, no na žalost još je veća potreba za edukacijom djece i mladih o prepoznavanju i prijavi neprimjerenog sadržaja na internetu. Projekt Web detektivi namijenjen je educiranju djece o tome koji je to sadržaj neprikladan za internet te kako brzo i anonimno prijaviti takav sadržaj', rekao je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.


'Važno je da mladi budu svjesni izazova i rizika koji postoje pri komunikaciji s drugima, a posebno kod ostavljanja podataka i drugih privatnih sadražaja na internetu. Nadam se da će se vrlo brzo projekt proširiti i na cijelu Hrvatsku', rekao je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Kod planiranja i pripreme projekta Web detektivi korišteni su podaci i analize podataka uzetih iz tijela, ustanova i organizacija civilnog društva, ali i vlasti na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, o utjecaju interneta na djecu.

Osim toga, Centar za sigurniji Internet je proveo istraživanje koje je obuhvatilo oko 7.000 sudionika i provedeno je krajem 2015. godine u osnovnim i srednjim školama u 22 hrvatska grada. Između ostalog učenici su odgovarali i na pitanja o uznemiravanju na internetu.

Tako je 12 posto učenika navelo da je bar jednom doživjelo da netko podijeli njihovu video snimku, a da ih nije zamolio za dopuštenje, dok 52 posto navode da su bar jednom doživjeli da ih drugi ogovaraju na internetu.


Deset posto ispitanika navelo je da u takvim situacijama nije zatražilo pomoć, a 20 posto za pomoć se obraća roditeljima, 34 posto prijateljima, 10 posto dečku ili djevojci, dok tek dva posto pomoć traži od djelatnika škole.

Škole u kojima će radionice biti održane su:

8. studenogOsnovna škola Dore Pejačević u Našicama

15. studenog
Osnovna škola Ivana Mažuranića u Vinkovcima

24. studenogOsnovna škola Antuna Mihanovića u Slavonskom Brodu

1. prosincaOsnovna škola Eugena Kumičića u Slatini

8. prosinca Osnovna škola Dobriše Cesarića u Požegi

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!