SAMSUNG, PA OSTALI

Kreće utrka za primat na tržištu tableta

08.01.2013 u 16:27

Bionic
Reading

Tijekom ove i nekoliko idućih godina broj uređaja koji nisu ni pametni telefoni ni tableti mogao bi se udeveterostručiti. Samsung je trenutno kralj, ali konkurencija ne miruje

Phablet je neformalni naziv - nastao pomalo nespretnim spajanjem engleskih riječi phone i tablet - za uređaje sa zaslonima osjetljivim na dodir dijagonale između pet i sedam inča (12,7 i 17,7 centimetara), koji su po funkcijama, performansama i mogućnostima negdje na pola puta između pametnog telefona i tableta.

Druga popularna definicija predviđa raspon duljine dijagonale od 4,6 do 5,5 inča (od 11,6 do 13,9 centimetara).

Kako bilo, ako su nešto veći od pametnih telefona i nešto manji od tableta, vrlo je vjerojatno da je riječ o phabletu. Ponekad imaju stilus (olovku), ponekad ne. Mi ih volimo zvati i tabletofoni.

Puno su praktičniji za tipkanje, surfanje, čitanje i gledanje videa od pametnih telefona. No, s druge strane, u pravilu su znatno veći od njih, pa nisu podjednako zgodni za transport u džepu. A i malo je neobično telefonirati i fotografirati s njima.

Prvi phablet bio je Dellov Streak iz lipnja 2010. godine. Među zapaženijim primjercima su HTC-ov Droid DNA, Samsungovi Galaxy Note i Note II, LG-ov Optimus Vu... Bili su iznenađenje koje je obilježilo 2012. godinu, naročito Samsung s multimilijunskom prodajom Notea II.

Prema procjeni tvrtke ABI Research, do 2016. godine dosegnut će godišnju razinu prodaje od 208 milijuna primjeraka i, prema procjeni Barclaysa, vrijednost od 135 milijardi dolara (gotovo 800 milijardi kuna). Očekuje se kako će nove kupce ponajprije nalaziti među korporacijama te zdravstvenim i obrazovnim institucijama.

Samsung trenutno gospodari tim razmjerno malim, ali brzo rastućim dijelom tržišta. No konkurencija ne miruje.

LG se, navodno, sprema zaštititi taj naziv kao svoju trgovačku marku. Na ovogodišnjem CES-u Huawei i ZTE izlaze sa svojim jeftinijim alternativama - uređajima Ascend Mate i Nubia Z5. A šuška se već neko vrijeme o tome da vlastite phablete spremaju Google, HTC i drugi.

Kako novi igrači stoje u odnosu na sadašnjeg kralja? Pogledajte infografiku: