SLIKE U POKRETU

Kratak vodič kroz čarobni svijet gifova

18.12.2015 u 10:12

Bionic
Reading

Za sve znatiželjnike i radoznalce vične društvenim mrežama priredili smo kratki ali slatki uvod u temu mističnog animiranog gifa

Ovo posljednje napominjemo dijelom zbog toga jer spomenuti format datoteke na globalnoj mreži usko vezan uz pojam animirane slike. Pogotovo ako ste ovisnik o popularnim društvenim mrežama koje su, hoćeš-nećeš, u posljednje vrijeme njima krcate.

Ljudi ih koriste za slikovit prikaz reakcija tijekom razgovora, kao kratke odgovore te šale i pošalice. Njihovo mistično ime koje se, baj d vej, izgovara kao 'đif', a ne 'gif' te dolazi od skraćenice za Graphics Interchange Format, odnosno sliku koja može biti statična i u pokretu.


...kao recimo, ova mačka...

Sad, nakon što smo to razjasnili, recimo gdje je najlakše pronaći gifove. Prema dosadašnjem iskustvu, neka od najboljih mjesta za iskopavanje animiranih sličica su Tumblr i Google. Na Tumblru sadržaj možete pronaći tako da u pretragu pored traženog pojma upišete i gif, dok na dobroj staroj web-tražilici Google pod rezultatima pretrage u slikama samo izaberete 'animated'.


Gdje su gifovi? Zna li itko ovdje gdje mogu pronaći gifove? Ne?

Ako preferirate kataloško pregledavanje animiranih sličica, za to postoji nekoliko popularnih servisa, s time da je najbolje početi s Giphyjem. Radi se o stranici koja pored dnevnih kolekcija gifova koji se bave aktualnim zbivanjima iza pulta ima masivnu kolekciju animacija prikladnih za sve prilike.

/r/Gifs na Redditu jako je dobar izbor animiranih sličica poglavito zbog sustava glasovanja koji zahvaljujući korisnicima na vrh svakog popisa, pa tako i onog  s gifovima, stavlja najpopularniji i najbolji sadržaj. Sadržaj poput ovog.

Obožavatelji digitalnog dopisivanja najviše će cijeniti Reaction Gifs. Kao što naslov nalaže, radi se o stranici posvećenoj isključivo gifovima koji prikazuju emotivnu reakciju na pa, više-manje sve što vam sugovornik servira. Zahvaljujući ovom sajtu bit ćete vrlo vjerojatno spremni na 99 posto neverbalnih digitalnih obračuna u chatu. Za onaj preostali jedan posto, tu su alati pomoću kojih možete gifove napraviti i sami.

Gifmaker.me
ezgif
makeagif
imgflip

Za kraj preostaje pitanje - gdje dovraga mogu koristiti gifove? Većina društvenih mreža podržava popularni format animacije. Na Google plusu i Tumblru gifovi će se pokretati sami od sebe što je u principu najbolja stvar. Na Facebooku gifove možete gledati tek odnedavno, dok korisnici Twittera još dan danas moraju kliknuti na gif da bi ga pogledali što, premda iritantno, ne znači smak svijeta.

...ili možda znači...

Korištenje gifova na fan stranici tvrtke ili sajta znači da se znate našaliti. Ono također potvrđuje da pratite trendove na globalnoj mreži. Naravno, pri korištenju, kao i kod svega ostalog u životu, treba biti umjeren te paziti da sadržaj koji objavljujete publika može shvatiti te da je - ne vrijeđa.

Također, kvaliteta gifa uvijek bi trebala biti jedan od prioriteta s obzirom na to da na mreži doista možete naići na nezamislivu količinu smeća.

Ako pratite ove jednostavne naputke, sigurni smo da ćete bez poteškoća uspjeti u svojoj potrazi za idealnim animiranim gifom koji će prijatelje i publiku oduševiti, nasmijati i zabaviti.