RAZMJENA ZNANJA I ISKUSTAVA

Konferencija o Nacionalnom inovacijskom sustavu

11.05.2009 u 10:51

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i športa prof. dr. sc. Dragan Primorac otvorio konferenciju o Nacionalnom inovacijskom sustavu koji ukazuje na važnost uloge znanosti i tehnologije u razvoju ukupnog gospodarstva

Jednodnevna konferencija pod nazivom 'Nacionalni inovacijski sustav' započela je danas s radom u prostoru zagrebačkog hotela Westin okupivši predstavnike Vlade Republike Hrvatske, Delegacije Europske komisije, Svjetske banke i druge stručnjake. Riječ je o prvoj konferenciji takve vrste kojoj je cilj postati redovnom arenom razmjene znanja i iskustava s područja primjene znanja i tehnologije u poslovnim okruženjima. Konferenciju zajednički organiziraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Poslovno-inovacijski centar BICRO.

Konferenciji je prisustvovalo više od 150 sudionika - donosioca odluka iz privatnog sektora, tijela državne uprave, sindikata, sveučilišta, znanstvenih instituta te brojni korisnici poticajnih sredstava i programa. Okupljeni su imali priliku sudjelovati na predavanjima o programima i pripadajućim mjerama u razvoju gospodarstva znanja. Konferenciju je otvorio ministar znanosti, obrazovanja i športa, prof. dr. sc. Dragan Primorac.

U uvodnom govoru konferencije, ministar je naglasio važnost strategije ministarstva koja potiče brojne programe osmišljene s ciljem razvoja i unapređenja poslovanja hrvatskih gospodarstvenika. Ministar je dodao: “Drago mi je da je današnja konferencija okupila brojne korisnike poticajnih sredstava i programa koji svojim iskustvom svjedoče o važnosti ulaganja u znanost i razvoj. U razdoblju nepovoljnih tržišnih uvjeta, neophodna je daljnja suradnja svih institucija i fondova usmjerenih na pružanje potpore inovativnim programima koji mogu značajno pomoći razvoju gospodarstva u Hrvatskoj i kvaliteti života svih građana.”

Nakon uvodnog dijela konferencije, uslijedile su prezentacije korisnika programa potpore iz pojedinih tvrtki i ustanova, a koji su predstavili vlastita iskustva u provedbi projekata značajnih za pokretanje hrvatskog gospodarstva.

Sudionici su tako u prvom dijelu konferencije imali prilike čuti izlaganja Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske BICRO, Hrvatskog instituta za tehnologiju, tvrtke Ruđer inovacije o mjerama potpore za istraživanje i razvoj te čuti nešto više o aktivnostima Hrvatske u programu Europske komisije FP7 (Sedmi okvirni program za istraživanje i razvoj) te europskim inicijativama EUREKA i COST. Dio konferencije pod nazivom “Komercijalizacija znanosti” sačinjavala su predavanja korisnika poticajnih sredstava kao i niz studija slučaja u primjeni tehnologije i inovacija u svakodnevnom poslovanju.

Direktor Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske, Dalibor Marijanović, osvrnuo se na činjenicu kako inovacije predstavljaju pokretačku snagu novih rješenja i procedura te je dodao kako sposobnost usvajanja novih znanja izravno utječe na konkurentnost domaćih tvrtki. „Tehnološke tvrtke, posebice one koje su zasnovane na inovacijama i korištenju suvremenih tehnologija, mogu učiniti značajan i brz iskorak u smislu konkurentnosti na regionalnom i globalnom tržištu”, istaknuo je Marijanović.

Posebno se izdvajaju predavanja na kojem su se mogli čuti primjeri korištenja poticajnih sredstava na projektu razvoja inovativne pneumatske bušilice te kod dinamičnog modela proračuna energije pri uzgoju riba. Pored navedenih, korisnik poticaja, Brodarski institut predstavio je prijenos i primjenu tehnologije u sustavima upravljanja hidroelektranom dok je Tehnološki park Varaždin prezentirao korištenje inkubacijskih usluga za ICT start-up poduzeća.

Nebojša Bošković, voditelj razvoja splitske tvrtke Banko te ujedno i korisnik potpore iz programa RAZUM izjavio je: “Drago mi je da smo iskoristili prednosti programa poticaja Poslovno –inovacijskog centra Hrvatske koje su nam već na samom početku osigurale neophodne resurse u razvoju našeg rješenja. U ovom trenutku program nam omogućuje da se u potpunosti usredotočimo na razvoj umjesto da razmišljamo o financijskoj komponenti projekta”.

Posljednjih su godina, kroz provedbu strategije Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, osnovani ili značajno unaprijeđeni mnogi programi poput: Poslovno – inovacijskog  centra Hrvatske (BICRO), Hrvatskog instituta za tehnologiju (HIZ), Fonda „Jedinstvo uz pomoć znanja“, Ured za transfer tehnologije pri sveučilištima i institutima, od kojih svaki ima važnu ulogu u stvaranju novih znanja u pokretanju hrvatskog gospodarstva. Za razvoj cjelokupnog nacionalnog inovacijskog sustava skrbi Vlada Republike Hrvatske kroz svoja dva tijela, Strategijsko vijeće za znanost i tehnologiju te Vijeće za Nacionalni inovacijski sustav s ciljem poticanja ulaganja u znanost i istraživanje.

Više o konferenciji i njenom sadržaju pogledajte na internetskoj adresi www.bicro.hr