NOSIVA TEHNOLOGIJA

Kome treba klima ili grijanje kad imate Wristify

02.11.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Zamislite uređaj koji poput sata nosite na zapešću, a koji regulira temperaturu vašeg tijela tako da vam nikad nije prevruće ili prehladno

Studenti s američkog MIT-a, Sam Shames, Mike Gibson, David Cohen-Tanugi i Matt Smith, osvojili su prvu nagradu na godišnjem natječaju MADMEC prototipom termoelektrične narukvice koja bi omogućila ljudima da zadrže ugodnu temperaturu tijela. Za svoj su trud nagrađeni s 10 tisuća dolara (56 tisuća kuna) i velikom medijskom pozornosti. Jer, tko ne bi želio imati osobno grijanje ili hlađenje?

Koncept 'Wristifya' temelji se na činjenici da je ljudska koža veoma osjetljiva na brze promjene temperature, što se u konačnici odražava na temperaturu cijelog tijela. Hlađenje ili grijanje samo malog dijela kože može promijeniti temperaturu cijelog tijela i osjećaj ugode kod čovjeka. Ta saznanja studenti su pretočili u narukvicu opremljenu senzorima koji mjere temperaturu okolnog zraka i kože nositelja te šalju električne impulse u zapešće kako bi tijelo reguliralo svoju temperaturu ovisno o okolišu.

Zanimljivo je da je ekipa koja je osmislila 'Wristify' za njegovu izradu dobila tisuću dolara u sklopu natječaja, a da bi izgradili prototip koji zaista i radi, trebalo im je čak 15 pokušaja.

'Ono što smo razvili je nosiva tehnologija koja iskorištava osjetljivost ljudskog tijela, otkriva i prilagođava promjenu i može zadržati osjećaj ugodne topline kod pojedinca te istovremeno smanjiti potrebu za hlađenjem, odnosno grijanjem cijele zgrade', istaknuo je jedan od članova ekipe koja je stvorila Wristify, Sam Shames

Kako piše MIT News, iako je očito da bi ljudi 'Wristify' koristili kao bi stvorili savršenu temperaturu za njih, studenti koji su ga osmislili zapravo su željeli na taj način potaknuti smanjenje potrošnje energije koja se u zgradama koristiti za grijanje odnosno hlađenje.

'Trenutno, zgrade troše nevjerojatne količine energije samo za grijanje i hlađenje. Željeli smo to smanjiti, a istovremeno zadržati ugodnu temperaturu za pojedinca. Otkrili smo da je najbolji način lokalno zagrijavanje i hlađenje dijelova tijela', izjavio je Shames.

Ekipa procjenjuje da bi uštede energije bile nevjerojatne. Izračunali su kako bi samo jedna zgrada smanjenjem grijanja za samo jedan stupanj Celzij uštedjela otprilike 100 kilovatsati mjesečno.

Osvojenu novčanu nagradu planiraju uložiti u daljnji razvoj prototipa. Tko zna, možda potencijal 'Wristifya' prepozna i neka velika tvrtka koja bi omogućila njegovu komercijalizaciju u bliskoj budućnosti.