MODERNE TEHNOLOGIJE

Koliko je zapravo važan gejmerski monitor? Ovo su tajne koje morate znati

12.12.2018 u 06:44

Bionic
Reading

Tehnologija proizvodnje monitora iz dana u dan postaje sve složenija, a isto se može reći i za kupca koji postaje sve zahtjevniji. Ako ste gejmer, vrlo vjerojatno ste bacili pogled na specijalizirane monitore za videoigre

Monitori napravljeni za gejming postali su jako popularni zajedno s adventom kompetitivnog gejminga. Svi profesionalni timovi ovih dana koriste napredne lijepe ekrane agresivnog dizajna, tipkovnice s pozadinskim osvjetljenjem i miševe koji izgledaju kao da garantiraju pobjedu.

Treba li vam gejmerski monitor i koliko je on zapravo važan?

Sve ovisi o tome što igrate, no načelno - veći zakrivljeni monitori uvijek su velik bonus, pogotovo ako ste prošlih pet ili deset godina proveli sjedeći pred 'standardnim' ekranom.

Monitori napravljeni za videoigre posebno su stvoreni kako bi najbolje prikazali dinamičnu akciju u igrama, rješavajući probleme koji bi inače nastajali kod prikaza koji za to nisu napravljeni. Gejmerski monitori u pravilu imaju velike dijagonale, vrlo veliku brzinu osvježavanja slike, jaki kontrast i ponekad - zakrivljeni panel.

Premda navedene značajke neće biti super korisne svakom žanru videoigara, sami monitori nerijetko su toliko dobri da mogu poslužiti za sve ostalo. Cijena koju se plaća dodatno je, u drugu ruku vrlo konkretna i opravdava rješenja koja su napravljena isključivo za igranje videoigara.

Ta rješenja smanjuju lomljenje slike tijekom igranja, poboljšavaju kontrast, a u nekim slučajevima proširuju gledljiv kut što je vrlo korisno u pucačinama. Ono što svi rade je povećanje imerzije i užitka u igranju. Vjerujte nam - nakon što s 23 inča pređete na 27 ili 32, nećete htjeti nazad.

Što nudi LG?

Premijski gejming monitori iz LG-jevog asortimana nose ime 32GK850G, 27GK750F i 34GK950G-B te donose niz rješenja koja igranje videoigara na stolnom računalu ili spojenoj konzoli čine puno ljepšim i elegantnijim. Uređaji podržavaju G-Sync i FreeSync tehnologije koje spriječavaju kidanje slike tijekom igranja. Radna frekvencija im je 144 Hz (32GK850G) i 240 Hz (27GK750F), dok 34GK950G-B radi na 120 Hz (Overclock).

Sva tri monitora koriste tehnologiju Dynamic Action Sync kojom smanjuju kašnjenje ulaznih naredbi, kako bi igrači svaki trenutak uhvatili u stvarnom vremenu - vrlo korisno u pucačkim igrama iz prvog lica.

Što se rezolucije tiče, 32GK850G ima 31,5 inčni VA panel s QHD tehnologijom (2560 puta 1440 piksela), 27GK750F koristi 27-inčni Full HD (1920 puta 1080 piksela) TN panel, dok 34GK950G-B dolazi s 34-inčnim zakrivljenim IPS panelom rezolucije 3440 puta 1440 piksela.

Black stabilizer

Black Stabilizer značajka poboljšava prikaz crne i pomaže igraču da tijekom akcije lakše prepozna neprijatelje i samim time brže reagira. Svemu ovome doprinosi i neobična značajka - ciljna točka koja je fiksirana u središte ekrana, čime se povećava preciznost pucanja. Igrači mogu izbjeći snajpere koji se skrivaju na najmračnijim mjestima te brzo pobjeći u situacijama kada dođe do eksplozije.

Zaslon dizajna 34GK950G-B gotovo je bez obruba s 4 strane te omogućuje poboljšanu atmosferu igranja. LG-jev premijski model može se pohvaliti i ergonomskim dizajnom postolja u obliku slova V koji je moguće prilagoditi kako bi odgovarao visini očiju i stasu svakog igrača.

Sferno osvjetljenje i motion blur

Sva tri monitora dolaze s karakterističnom značajkom Sfernog osvjetljenja koje unosi atmosferu u okruženje za igranje. 6 različitih postavki boja stvara atmosferu igranja koja se može prilagoditi. Na raspolaganju su šest mogućnosti: bijela dnevna svjetlost, neutralno bijela, magenta, crvena, prirodno zelena i nebesko plava. Valja naglasiti da se sferno osvjetljenje prilagođava regulatorom čak i kada je monitor isključen.

Konačno, tu je i 1ms Motion Blur Reduction koji stvara crni učinak umetanjem slike treperenjem pozadinskog osvjetljenja, a taj je učinak sličan dvostruko većem broju sličica u sekundi.

Ova značajka smanjuje zamućenje pokreta jer je pozadinsko osvjetljenje isključeno tijekom razdoblja porasta i pada tekućeg kristala bez stvaranja učinaka/udvostručavanja sličica. Vrijeme odziva je poboljšano kada je 1ms Motion Blur Reduction uključen, no ne radi kada je aktivan FreeSync ili G-Sync.

Za više informacija o LG 34GK950G-B, kliknite ovdje. Za detaljniji pregled i listu značajki 32GK850G kliknite ovdje. Konačno, za detaljnije informacije o 27GK750F kliknite ovdje.

Izvor: Promo fotografije / Autor: LG

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s LGem te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.