NIJE IŠLO

WeWork podnio zahtjev za stečaj, u dugovima su 'do grla'

07.11.2023 u 11:39

Bionic
Reading

Tvrtka je pretrpjela jedan od najspektakularnijih korporativnih kolapsa u novijoj povijesti SAD-a u posljednjih nekoliko godina

Coworking startup WeWork predao je zahtjev za stečaj na saveznom sudu u New Jerseyju u Sjedinjenim Državama. Nekada slavljeni tehnološki jednorog i miljenik Silicijske doline - koji je obećavao revoluciju u budućnosti uredskog rada - sad je pred kolapsom.

U zahtjevu su naveli kako su s ogromnom većinom svojih zajmodavaca dogovorili restrukturiranje, a namjeravaju i smanjiti broj neoperativnih najmova. Dugove su procijenili na deset do 50 milijardi američkih dolara. Zahtjevom su obuhvaćene lokacije te tvrtke u SAD-u i Kanadi.

Izvršni direktor WeWorka David Tolley izjavio je da je oko 90 posto zajmodavaca tvrtke pristalo pretvoriti svoj dug od 3 milijarde dolara u dionice. 'Sada je vrijeme da budućnost ubrzano dovedemo naprijed tako da se odlučno bavimo našim starim zakupima i dramatično poboljšamo našu bilancu', rekao je.

WeWork je pretrpio jedan od najspektakularnijih korporativnih kolapsa u novijoj povijesti SAD-a u posljednjih nekoliko godina. Prije pet godina pokušali su s izaći na burzu kapitala, ali u tome nisu uspjeli. Još 2019. godine procjena njihove vrijednosti bila je postavljena na 47 milijardi dolara, nakon runde ulaganja koju je predvodio japanski SoftBank.

Zbog pandemije koronavirusa brojne su tvrtke raskinule ugovore o najmu poslovnog prostora, da bi gospodarska kriza koja je uslijedila dovela do stečaja brojnih klijenata WeWorka.

Tijekom 2021. su izašli na Njujoršku burzu putem tvrtke za posebne namjene, ali su od tad izgubili oko 98 posto svoje vrijednosti. Vrijednost dionice bila je pala na deset američkih centi pa se vratila na oko 83 centa prije no što je trgovanje njome obustavljeno. U izvješću financijskom regulatoru u kolovozu ove godine naveli su kako bi mogli otići u stečaj.

Tijekom rujna aktivno su pregovarali o najmovima i tvrdili kako namjeravaju nastaviti poslovati. Imali su u tom trenutku blizu 16 milijardi dolara u dugoročnim obvezama. Tvrtka iznajmljuje milijune kvadratnih metara uredskog prostora na 777 lokacija diljem svijeta.

WeWork je angažirao Kirkland & Ellis i Colea Schotza kao pravne savjetnike. PJT Partners služit će kao njezina investicijska banka, uz potporu C Street Advisory Group i Alvarez & Marsal.

Bivši izvršni direktor i suosnivač WeWorka Adam Neumann razočaran je zahtjevom za stečajem. 'Od 2019. bilo mi je izazovno promatrati sa strane kako WeWork nije uspio iskoristiti proizvod koji je danas relevantniji nego ikad prije. Vjerujem da će, uz pravu strategiju i tim, reorganizacija omogućiti uspješan razvoj WeWorka', rekao je Neumann za CNBC.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.