ZAVRŠEN MOJ ZABA START

Koji su startup projekti dobili milijun kuna?

10.03.2015 u 15:12

Bionic
Reading

Poznati su pobjednici tri natječaja Zagrebačke banke u sklopu projekta 'Moj Zaba Start'. Od 30 finalista žiri je nagradio devet, a javnost tri projekta. Među njima su i web aplikacija, web odredište s vijestima iz kulture te supertihi i štedljivi katamaran

Stručna komisija birala je pobjednike natječaja 'Moja prilika', 'Moja zelena zona' i 'Moja kreativna crta' nakon predstavljanja, temeljem kriterija inovativnosti, kreativnosti, opravdanosti, tržišnog potencijala i održivosti. Odabrano je njih devet, od kojih će svaki dobiti potporu vrijednu sto tisuća kuna.

Stručna komisija i javnost u dva su natječaja odabrali iste finaliste kao najbolje projekte. Glas najboljim projektima bilo je moguće dati od 20. veljače do 6. ožujka. U dva tjedna zabilježeno je više od 30 tisuća glasova. Tri projekta s najviše glasova dobit će po 33 tisuće kuna svaki.


U kategoriji 'Moja prilika - za inovativne poduzetničke i start-up projekte' nagradu su dobili nogar za bicikl s pumpom V-PUMP (spaja nogar za bicikl i pumpu), samoljepljiva tkanina Gearskin (za različite namjene) i web aplikacija Rentlio (pomaže malim ugostiteljima pri iznajmljivanju smještajnih kapaciteta).

Rentlio je ujedno dobio i podršku šire javnosti. 

U kategoriji 'Moja zelena zona - za zeleno poduzetništvo' potpore su dodijeljenje projektima iCat (katamaran na solarni pogon u kojem vjetar i valovi nadglasavaju buku i vibracije), organska olovka Fabula (napravljena je od reciklirane kave, čaja, otpadnih latica i organskog veziva, moće ju se kompostirati i sadrži sjeme) te sustav za obradu, pročišćavanje i dezinfekciju balastnih voda i drugih tekućina.

Javnost je u ovoj kategoriji podržala iCat. 

U kategoriji 'Moja kreativna crta - za kreativnu industriju' pobjednici su bili projekti BOYA bojice/pastele za crtanje, FreeDA (obuhvaća monodramu koja može doći i u vaš dom, natječajnu izložbu likovnih radova studenata likovne akademije iz Zagreba i dokumentarni film) te Pametnica (rano poticanje intelektualnog razvoja).

Podršku javnosti dobio je internetsko web odredište  o vizualnim umjetnostima i kulturi Vizkultura.hr

Sve finaliste natječaja 'Moja prilika', 'Moja zelena zona' i 'Moja kreativna crta' možete naći na internetskoj stranici www.mojzabastart.hr