SAMO PRIVATNO

Kodirajte svoje e-mailove jednim klikom miša

15.07.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Ako putem e-maila želite poslati osjetljive podatke, nije loše instalirati alate za kodiranje poruke kako biste bili sigurni da su podaci u njoj zaista zaštićeni od nepoželjnih pogleda

Pitanje privatnosti i špijuniranja e-mail poruka nije novo, no u javnosti je podiglo veliku prašinu nakon što je Edward Snowden otkrio kako je američka NSA špijunirala brojne Amerikance, ali i državljane drugih država diljem svijeta.

Tijekom godina razvijane su različite tehnike kodiranja e-mail poruka koje su se pokazale, više ili manje, uspješnima.

No SecureGmail omogućava da jednim klikom miša kodirate svoje e-mail poruke na Gmailu.

Kako piše Lifehacker, postupak je veoma jednostavan. SecureGmail dodatak je za internetski preglednik Chrome koji je potrebno instalirati na računalo s kojeg šaljete i na računalo na koje primate kodirane poruke.

Nakon što se instalira, u Gmailu će se pored gumba 'Compose' pojaviti ikona lokota. Klikom na tu ikonu ulazite u 'sigurno stvaranje poruke' u kojem će sav tekst koji unesete u tijelo poruke biti kodiran prije slanja. Osim toga, poruka neće biti spašena na Googleovim serverima.

Prije samog slanja sustav će vas zatražiti da upišete lozinku koju će primatelj morati upisati kako bi dekodirao poruku. Možete čak postaviti i dodatno pitanje kako biste podsjetili primatelja o kojoj je lozinki riječ.

Budući da SecureGmail koristi simetričnu enkripciju kako bi kodirao i dekodirao poruku, ključno je izabrati dovoljno jaku lozinku kako bi se otežalo eventualno 'probijanje' lozinke.

Ako ne koristite Chrome, dobra je alternativa Mailvelope, dodatak za Firefox koji podržava i druge e-mail servise poput Yahooa i Outlooka.

I SecureGmail i Mailvelope besplatni su za korištenje i mogu biti izuzetno korisni ako šaljete povjerljive podatke putem e-maila.