životna misija

Ključ opstanka, kaže: Elon Musk gradi lebdeći svemirski portal za letove prema Mjesecu i Marsu

17.06.2020 u 13:37

Bionic
Reading

Tehnološki milijarder je često govorio o svojoj ambiciji da čovječanstvo postane multiplanetarna vrsta, tvrdeći da je to ključ našeg dugoročnog opstanka

SpaceX će graditi 'svemirske luke' za rakete koje će putovati između Zemlje, Mjeseca i Marsa, najavio je Elon Musk. Izvršni direktor SpaceX-a rekao je da će se ti objekti koristiti i za lansiranje raketa koje putuju oko Zemlje.

'SpaceX gradi plutajuće svemirske luke za putovanja na Mars, Mjesec i hipersonična putovanja oko Zemlje', zapisao u tweetu.

Musk trenutno traži 'inženjera offshore operacija'. Bio bi smješten u teksaškom Brownsvilleu i njegov/njen zadatak bio bi razvoj sustava za lansiranje raketa za buduće misije.

'SpaceX je nastao zbog uvjerenja da je budućnost u kojoj čovječanstvo istražuje zvijezde uzbudljivija od one u kojoj to nismo činili', navodi se u postu. 'Danas SpaceX aktivno razvija tehnologije kako bi to omogućio, a krajnji je cilj omogućiti ljudima život na Marsu.'

Musk je često govorio o svojoj ambiciji da čovječanstvo postane multiplanetarna vrsta, tvrdeći da je to ključ našeg dugoročnog opstanka.

Također je izrazio želju da za života otputuje na Mars, no nedavno je zaključio kako to možda ipak neće biti moguće u tim vremenskim okvirima.

Ovaj 48-godišnji tehnološki milijarder objavio je prošli tjedan da je gradnja svemirske letjelice Starship, koja će jednog dana razvoziti ljude Sunčevim sustavom, sada 'glavni prioritet tvrtke'.

  • +2
SpaceX lansiranje Izvor: Profimedia / Autor: NN

Svemirska letjelica od nehrđajućeg čelika jedan je od tri glavna svemirska projekta u ovom trenutku, zajedno sa Starlinkovim internetskim satelitima i svemirskim programom Crew Dragon, kojim je nedavno posada NASA-inih astronauta uspješno poslana do Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Na Starshipu se već naveliko radi, a jedan je nedavni test okončan dramatičnom eksplozijom.