NOVA OTKRIĆA

Kina otkrila dosad neviđenu rudaču, slijedi li revolucija tehnologije baterija?

18.10.2023 u 06:53

Bionic
Reading

Nova ruda, nazvana niobobaotit, otkrivena je u nalazištu Bayan Obo u unutarnjoj Mongoliji

Znanstvenici u Kini otkrili su dosad neviđenu vrstu rude koja sadrži element tražen zbog svojih supravodljivih svojstava. Ruda nazvana niobobaotit napravljena je od niobija, barija, titana, željeza i klorida, izvijestio je South China Morning Post.

Niobij je taj koji izaziva uzbuđenje: ovaj svijetlosivi metal trenutno se uglavnom koristi u proizvodnji čelika, koji ojačava bez dodavanja značajne težine. Niobij se također koristi u izradi drugih legura (materijala izrađenih od mješavina metala) i može se naći u akceleratorima čestica i drugoj naprednoj znanstvenoj opremi jer je supravodič na niskim temperaturama, prema Kraljevskom kemijskom društvu.

Ležište je pronađeno u nalazištu rude Bayan Obo u gradu Baotou u autonomnoj regiji Unutarnjoj Mongoliji 3. listopada. Smeđe-crna ruda je 17. nova vrsta pronađena u ležištu i jedan od 150 novih minerala pronađenih u regiji, prema Kineskoj nacionalnoj nuklearnoj korporaciji (CNNC).

Ovo otkriće moglo bi biti velika dobit za Kinu koja trenutno uvozi 95 posto svog niobija, piše South China Morning Post. 'Ovisno o količini i kvaliteti ovog niobija, on bi Kinu mogao učiniti samodostatnom', rekao je Antonio H. Castro Neto, profesor elektrotehnike i računalnog inženjerstva na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru (NUS).

Brazil je, izvještava Space, trenutno najveći svjetski dobavljač metala rijetke zemlje, dok je Kanada na drugom mjestu. Prema Geološkom institutu SAD-a, u južnoj Nebraski je u tijeku projekt otvaranja rudnika i pogona za preradu niobija. Elk Creek Critical Minerals Project bio bi jedini rudnik niobija u SAD-u.

Metal bi također mogao biti u većoj potražnji u budućnosti jer istraživači rade na razvoju niobij-litijskih i niobij-grafenskih baterija. Prema S&P Globalu, ove baterije mogu smanjiti rizik od požara ako se koriste zajedno s litijem. Niobij-litijeve baterije također se pune brže i mogu se puniti češće od tradicionalnih litijevih baterija.

U svibnju su istraživači u Centru za napredne 2D materijale (CA2DM) na NUS-u, koji razvija niobij-grafenske baterije, rekli da bi baterije mogle trajati oko 30 godina - 10 puta dulje od litij-ionskih baterija - i da se mogu potpuno napuniti u manje od 10 minuta.